תזונה מזינה ונכונה במהלך ההריון

תזונה נבונה היא הבסיס לחיים בריאים ומאוזנים, והיא מתחילה כבר ברחם.

חני סקאל, דיאטנית ראשית, לאומית שירותי בריאות

תזונה נבונה היא הבסיס לחיים בריאים ומאוזנים.
בתקופת ההיריון תזונה נבונה חשובה במיוחד. הגוף נערך להתפתחות העובר ולתהליך ההנקה, מתפתחות רקמות הרחם והשליה ומתגברת אספקת הדם. עלייה נאותה במשקל מיטיבה עם בריאות האישה והעובר, מפחיתה סיכונים לסיבוכים ותורמת לבריאות היילוד.

ההמלצות לגבי התזונה נוגעות לנשים הרות בריאות. לנשים עם צרכים תזונתיים מיוחדים כגון סוכרת, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ועם דיאטנית.
על האישה ההרה לעדכן את הצוות הרפואי על מצבה הבריאותי וכן על הרגלי האכילה המיוחדים שלה, כגון תזונה צמחונית או טבעונית, אלרגיות למזון, בעיות עיכול או דיאטה מיוחדת.

עלייה במשקל בתקופת ההיריון

משקל תקין לפני הכניסה להיריון ועלייה במשקל בטווח הרצוי מאפשרים סיכוי טוב לתוצאות היריון רצויות. עלייה במשקל בהתאם למצב משקל האישה מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם בהיריון, רעלת היריון (פרי-אקלמפסיה), סוכרת הריונית, ניתוח קיסרי וללידת פג.
על כן מומלץ לאישה הרה להיות במעקב של רופא, טיפת חלב / מרכז לבריאות האישה ודיאטנית הכולל מעקב אחר משקל, איתור מוקדם של מצב תזונה שאינו תקין וקבלת הדרכה תזונתית בהתאם.

 

חשוב לדעת

משקל תקין לפני הכניסה להיריון ועלייה במשקל בטווח הרצוי מאפשרים סיכוי טוב לתוצאות היריון רצויות. עלייה במשקל בהתאם למצב משקל האישה מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם בהיריון, רעלת היריון (פרי-אקלמפסיה),סוכרת הריונית, ניתוח קיסרי וללידת פג.
על כן מומלץ לאישה הרה להיות במעקב של רופא/ה, טיפת חלב או מרכז לבריאות האישה ודיאטנית הכולל מעקב אחר משקל, איתור מוקדם של מצב תזונה שאינו תקין וקבלת הדרכה תזונתית בהתאם.

אישה בהריון אוכלת

מזון מגוון

חשוב להקפיד על מזון מגוון. יש להעדיף דגנים מלאים, כגון חיטה מלאה ומוצריה, לחם מדגן מלא, בורגול, קוסקוס מלא, פסטה מחיטה מלאה,אורז רצוי מלא, תירס, גריסי פנינה, שיפון, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, בטטה ועוד. מומלץ לצרוך ביום לפחות ארבע מנות ירקות מצבעים שונים. ירקות מומלצים כוללים חסה, מלפפון, פלפל, קישוא, עגבנייה, גזר ושאר ירקות מהמגוון הרחב המצוי בשווקים ובמרכולים. מומלץ לצרוך שתיים עד ארבע מנות פירות מצבעים שונים ביום, כגון תפוז, אגס, שזיף, מלון, אבטיח, ענבים ושאר פירות מהמגוון הרחב המצוי בשווקים ובמרכולים. חשוב להקפיד כי ספקי החלבון יהיו דלי שומן. מזונות עשירים בחלבונים כוללים יוגורט, חלב, גבינות, לבן, ביצים, קטניות ומוצריהם, בשר הודו, בשר בקר, עוף ודגים. הוסיפי לתפריט מזונות עשירים בשומן בריא כגון אבוקדו, זיתים, טחינה, שמן זית, שמן קנולה, אגוזים וזרעים ללא המלחה (למשל, זרעי דלעת וזרעי חמניות).

אישה אוכלת ארוחת בוקר

ארוחות מסודרות

מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות ושתיים-שלוש ארוחות ביניים (ארוחות קלות) ביום. בכל ארוחה רצוי לשלב מזונות משלוש קבוצות מזון לפחות (למשל, פרוסת לחם עם אבוקדו ועגבניה או עוף ותפוחי אדמה עם שעועית ירוקה). את הארוחה הראשונה בבוקר רצוי לאכול סמוך לשעת הקימה. הארוחות האחרות יהיו בפער של כשלוש עד ארבע שעות ביניהן, כשהארוחה האחרונה היא לפחות שעתיים לפני השינה.

נשים בהיריון סובלות לעתים מתופעות כגון צרבות ובחילות. צריכה מגוונת של מזון וארוחות קטנות לעתים קרובות ומזון הנלעס היטב גם תוך כדי התחושה הלא נעימה מקלים לרוב על התופעה ומרגיעים את מערכת העיכול. הפרדה חלקית של אוכל משתייה, אכילת מזון יבש כמו קרקרים דלי שומן או צנימים, הימנעות משתיית משקאות תוססים ומאכילה של אוכל שמן ומטוגן ישפיעו גם הן לטובה.

אישה מעבירה אוכל מהסיר

התאמה של כמויות המזון

חשוב להתאים את כמויות המזון לצרכים האישיים. כמות המזון הנדרשת לאישה תלויה בגילה, בפעילותה הגופנית, בגובהה, במשקלה ובמצבה הבריאותי.

אישה בהריון שותה תה

מומלץ להמעיט בצריכת מוצרים המכילים קפאין

קפאין פועל בגוף כחומר מעורר. במהלך ההיריון מואט פינוי הקפאין מגוף האם. הקפאין עובר לעובר דרך השליה, ולעובר אין יכולת לפרק אותו. כמה מחקרים מצאו קשר בין צריכת יתר של קפאין לבין הפלות, פגות ומשקל לידה נמוך של תינוקות. הקפאין כחומר מעורר מעלה את לחץ הדם, מאיץ את הדופק ועלול לפגוע בהרגלי השינה של האישה ושל העובר ברחם.
מומלץ להימנע מצריכה של משקאות אנרגיה, קפה טורקי, קפה שחור וקפה בוץ המכילים כמות קפאין גדולה. כמו כן, מומלץ להגביל צריכה של שוקולד ושל משקאות המכילים קפאין, כגון משקאות קפה לסוגיו, תה, קולה וקקאו עד לשלוש כוסות ביום.

אישה מחזיקה כוס קפה עובדת במשרד ולידה מחשב נייד

אכילת מזון דל בשומן רווי, דל בכולסטרול וללא שומן טרנס

רמות הכולסטרול עולות בתקופת ההיריון באופן טבעי. עם זאת, מומלץ להתאים את התזונה כדי לוודא שלא יעלו יתר על המידה. מומלץ לקרוא את רשימת הרכיבים ואת הסימון התזונתי על גבי אריזת המזון (בטבלת הסימון התזונתי), לשים לב לתכולת השומן ולבחור במזונות דלי שומן רווי ודלי כולסטרול, כגון חלב 1% שומן, מוצרי חלב עד 5% שומן, בשר בקר רזה, עוף והודו (ללא עור). מומלץ להימנע צריכת שומן טרנס, המצוי, בין היתר, במוצרי מזון המכילים שומן צמחי מוקשה, כגון מאפים, מזון מוכן וחטיפים תעשייתיים. ניתן להחליף חלק ממנות הבשר במנות צמחוניות, כמו למשל שילוב קטניות (עדשים, חומוס, לוביה) עם דגן, רצוי מלא (חיטה, בורגול, כוסמת, קינואה, אורז מלא). אפייה ובישול במים או באדים עדיפים על פני טיגון.

אישה בהריון אוכלת

סידן בכמות מספקת

סידן הוא מרכיב הנחוץ לאישה ולעובר המתפתח. סידן חשוב לבניית עצמות, תפקוד של מערכות הדם והשרירים ולבנייה של שיניים בריאות ושמירה עליהן. לכן במהלך ההיריון עולה דרישת הגוף לסידן.
מקורות עיקריים לסידן הם חלב ומוצרי חלב (רצוי מועשרים בסידן). במקרה של חוסר העובר יקבל סידן מעצמות האמא והיא עלולה להכנס למצב של דילדול העצם. מקורות נוספים כוללים כרוב, כרובית, טחינה משומשום מלא, שקדים, סרדינים עם עצמות.
לנשים שאינן צורכות מוצרי חלב מומלץ לפנות לייעוץ של דיאטן/ית.

אישה בהריון לוקחת כדור

סיבים תזונתיים ומים

בתקופת ההיריון חלק מהנשים סובלות מעצירות. הגברת צריכה של הסיבים התזונתיים, בשילוב שתייה מספקת, יכולה לסייע להסדיר את פעילות מערכת העיכול, וטובה גם למניעת מחלות כרוניות. הסיבים מצויים בדגנים מלאים (למשל, שיבולת שועל ולחם מדגן מלא), בקטניות, בירקות ובפירות. מומלץ לאכול מזונות המכילים סיבים תזונתיים בכל ארוחה.

חשוב להקפיד על שתייה מספקת בכל תקופת ההיריון, כשהשתייה המומלצת היא מים. המים מונעים התייבשות ומפחיתים את הסיכון להתפתחות צירים מוקדמים. מומלץ לשתות מים במהלך הארוחות וביניהן. כמות המים הרצויה משתנה מאישה לאישה ומושפעת מרמת הפעילות הגופנית ומתנאי הסביבה. צבע שתן בהיר הוא מדד טוב לשתייה מספקת. רצוי להקפיד על שתייה של לפחות שני ליטרים נוזלים ביום.

תוספי מזון מומלצים בזמן ההריון

במהלך שנות הפוריות מומלץ לכל אישה לצרוך בכל יום 400 מק"ג חומצה פולית כתוסף. צריכה של חומצה פולית חשובה במיוחד בשלושת החודשים הקודמים להיריון ובמהלך שלושת החודשים הראשונים להיריון, כיוון שהיא מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למומים בתעלה העצבית (Neural Tube Defect).
חומצה פולית היא מרכיב בסיסי של כל תא בגוף החיוני לבניית ה- DNA. בשבועות הראשונים להיריון מתפתחים איברי הגוף של העובר ובכללם המוח. בשלב זה פגם בתאים אחדים עלול להתפתח למום במערכת שלמה. מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות ואף למות העובר. התעלה העצבית נסגרת כשלושה עד ארבעה שבועות לאחר ההפריה, ומכאן החשיבות של צריכת חומצה פולית טרם הכניסה להיריון ובשלושת החודשים הראשונים של ההיריון.
גם במהלך ההיריון מומלץ להמשיך לצרוך חומצה פולית לצורך התפתחות העובר וגדילתו הנאותה וכן למניעת אנמיה אצל האישה.
בנוסף לתוסף החומצה הפולית מומלץ לצרוך מזונות עשירים בחומצה פולית טבעית (פולאט) המצויה בקטניות, פירות הדר וירקות עליים ירוקים.
חשוב להדגיש: הפולאט הטבעי אינו עונה על הצרכים לקראת היריון ובעת היריון, ולכן יש צורך בחומצה פולית כתוסף.

מומלץ לצרוך תוסף ברזל מתום החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה - 30 מ"ג בכל יום. אפשר לצרוך תוסף משולב של ברזל וחומצה פולית (אלא אם האם אנמית כבר בתחילת ההריון או לפניו).
במהלך ההיריון האישה זקוקה לכמות ברזל גדולה מהרגיל בשל העלייה בנפח הדם וכדי לספק את צורכי העובר הגדל. מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האישה ולתופעות, כגון עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב. נוסף על כך בזמן ההיריון נוצרים מאגרי הברזל של העובר שישמשו את היילוד בחודשי חייו הראשונים.
בנוסף לנטילת תוסף הברזל מומלץ להקפיד על אכילת מזון עשיר בברזל מן החי, כגון בשר בקר רזה, בשר הודו ובעיקר בשר הודו אדום, ומזונות עשירים בברזל מן הצומח כגון קטניות לסוגיהן (למשל, שעועית, עדשים, מאש), שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, שקדים, אגוזים, גרעינים, ומזון מועשר בברזל כגון דגני בוקר ללא סוכר.

חשוב לדעת: חלב ומוצריו, קפה ותה מפריעים לספיגת הברזל מתוספים וממזונות שונים. לכן רצוי לא לצרוך אותם יחד. לעומת זאת, ויטמין C מסייע בספיגה של תוסף הברזל וכן בספיגת ברזל ממקור צמחי, ולכן מומלץ ליטול את תוסף הברזל עם מזון עשיר בוויטמין C כגון פירות הדר, עגבנייה, פלפל, קיווי, מלון, כרוב.

אין לצרוך תוספי תזונה חומצה פולית וברזל ללא התייעצות עם רופא!

חשבנו שיעניין אותך