להיגמל מעישון

העישון אחראי למקרי מוות רבים יותר מאשר תאונות דרכים, פיגועים ומחלות זיהומיות גם יחד. בישראל, כ-10,000 אנשים מתים מדי שנה מנזקי עישון, כולל 1,500 מעשנים פסיביים.

עישון סיגריות אינו רק הרגל מגונה; הוא גורם לנזקים בריאותיים חמורים ביותר. בכל שאיפה אחת של עשן סיגריה, הגוף נחשף לכ-4,000 כימיקלים שונים, מתוכם כ-350 ידועים כרעילים.

חשיפה מתמשכת לחומרים אלו מגבירה את הסיכון למחלות מסכנות חיים כמו סרטן הריאות, הלוע, הגרון וחלל הפה, הוושט, שלפוחית השתן, הכליה, הלבלב וצוואר הרחם. בנוסף לכך מסתכנים המעשנים פי שניים ויותר מהלא מעשנים בפיתוח מחלות לב כליליות, מחלות של כלי-דם, התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי.

שיעורי התמותה מסרטן בדרכי הנשימה העיליים, בשפתיים, בלשון ובפה גדולים אצל מעשני סיגריות פי 10 ויותר מאשר אצל הלא-מעשנים. המעשנים הם גם בעלי סיכון גדול יותר לאימפוטנציה (אין-אונות). ככל שמספר שנות העישון וכמות הסיגריות עולה, כך גובר הסיכון למחלות חמורות.
בנוסף, הנזקים אינם מוגבלים למעשנים בלבד – עישון פסיבי מהווה סכנה חמורה לבריאותם של הסובבים. כך, נשים שאינן מעשנות שחיות עם גברים מעשנים חשופות ב-25% יותר לסיכון לחלות בסרטן הריאה בהשוואה לאלו שחיות עם בני זוג לא מעשנים.

איך מתמודדים עם ההתמכרות?

ההתמכרות לסיגריות היא התמכרות לסם לכל דבר. הניקוטין שבסיגריות פועל על המוח ומעורר תחושת רגיעה רגעית, אך יוצר תלות פיזית ונפשית חזקה. התמכרות זו מקשה על המעשנים להפסיק, שכן הפסקת השימוש בניקוטין מלווה בתסמיני גמילה פיזיים (כגון עצבנות, קשיי ריכוז ותשוקה חזקה לעשן) ותסמינים רגשיים כמו תחושת ריקנות או חוסר סיפוק. מעשנים רבים פונים לעישון כדי להתמודד עם לחצים יומיומיים, להשתלב חברתית או פשוט מתוך הרגל שהתקבע לאורך השנים. עם זאת, ההתמודדות עם ההתמכרות אפשרית בהחלט, כאשר משלבים כלים מתאימים כמו תחליפי ניקוטין, תמיכה פסיכולוגית או קבוצתית, ושינויים באורח החיים. טיפול מקצועי ושיטות מובנות יכולים להפוך את תהליך הגמילה לאפקטיבי ומוצלח.

עישון ואידוי בקרב בני ובנות נוער

עישון הנו בעיה משמעותית בתחום בריאות הציבור, כאשר כבר עשורים רבים אנחנו מודעים לסיכונים הבריאותיים. בשנים האחרונות, אידוי (vaping) הפך לטרנד חדש בקרב בני ובנות נוער, מה שמוסיף אתגר נוסף במאבק נגד השימוש בטבק. בעוד הסכנות שבעישון סיגריות מתועדות היטב, רבים מבני ובנות הנוער תופסים, באופן שגוי, את האידוי כחלופה בטוחה יותר.

לעוד בנושא

פרופיל של נגמלים

ישנן שתי דרכים עיקריות להיגמל מעישון. הראשונה – לבד, והשנייה – תוך קבלת עזרה ותמיכה חיצונית. בשני המקרים הנגמל מתחיל ללא רצון מגובש להיגמל, ועובר תהליך המביא אותו לבסוף לגמילה מעישון. ההבדל העיקרי בין שתי הדרכים הוא משך התהליך.

להיגמל בכוחות עצמך

אנשים שנגמלים בכוחות עצמם עוברים תהליך ממושך, שבמהלכו הם מנסים לצמצם את כמות הסיגריות, לעיתים מצליחים להפסיק לפרקי זמן מסוימים, ולבסוף מבשילים עם הבנה שהעישון מזיק ושאפשר להפסיק. פעמים רבות הרצון להפסיק מגיע יחד עם תחושת מיאוס מהעישון עצמו.

להיגמל עם עזרה

אנשים רבים פונים לקבוצות גמילה בעקבות בעיות בריאותיות או לחצים מצד המשפחה. הטיפול מתמקד בשינוי אמונות ורגשות לגבי הסיגריות, יחד עם תמיכה דינמית ושימוש בכלים פרקטיים לשינוי אורח החיים. 
קבוצות גמילה כוללות לעיתים גם שימוש בתרופות כמו צ'מפיקס, שמסייעות להתמודד עם ההשפעות הפיזיולוגיות של הניקוטין.  המשתתפים חווים יחד את השינויים הנדרשים כדי להיגמל, תוך שימת דגש על דינמיקה קבוצתית ושיטות התנהגותיות המקלות על התהליך.

איך מתחילים?

ההחלטה להיגמל

ההחלטה להפסיק לעשן מגיעה לרוב מתוך תהליך אישי. המוטיבציה תלויה במידת הנחישות והחשיבות שמייחס המעשן להחלטה.

זיהוי מצבי עישון

הבנת הרגלי העישון שלכם (איפה, מתי ולמה אתם מעשנים) עוזרת לזהות את הגורמים ולתכנן איך להתמודד איתם.

תמיכה וסביבה

שיתוף הסובבים בתהליך וקבלת תמיכה מהם יכולים לעשות את ההבדל. ניתן להיעזר גם בקבוצות תמיכה וסדנאות מקצועיות.

שימוש בעזרים רפואיים

תחליפי ניקוטין או תרופות (כמו צ'מפיקס) יכולים להקל על הגמילה, בתיאום עם רופא/ה.

מה מרוויחים מהפסקת עישון?

  • שיפור בריאותי מיידי: כבר בשבועות הראשונים תפקודי הלב והריאות משתפרים, חושי הריח והטעם חוזרים, ורמת האנרגיה עולה.
  • שיפור תחזית בריאות עתידית: הסיכוי לחלות במחלות כמו סרטן ומחלות לב פוחת באופן משמעותי. לאחר 15 שנים, הסיכון דומה לזה של אדם שמעולם לא עישן.
  • שיפור נפשי: הפסקת העישון מובילה להפחתת לחצים וחרדות ומגבירה תחושת רוגע ושלווה.

גמילה מעישון עם לאומית

לאומית מציעה מגוון שירותי גמילה מעישון המותאמים לצרכים מגוונים. הסדנאות מספקות למשתתפים כלים מעשיים להתמודדות עם התמכרות לעישון, תוך התמקדות בהתמודדות עם התלות שנגרמה על ידי ניקוטין, שבירת הרגלים ישנים ואימוץ חלופות בריאות, פיתוח טכניקות להתנגדות לפיתוי, ומתן תמיכה לשמירה על אורח חיים נקי מעישון. 
כל השירותים ניתנים ללא עלות.

  • סדנת גמילה קבוצתית פרונטלית: 8 מפגשים שבועיים המתקיימים במרכזים הרפואיים של לאומית
  • סדנת גמילה קבוצתית בזום: סדנאות וירטואליות נוחות.
  • ליווי טלפוני אישי: 8 שיחות טלפוניות מותאמות אישית עם מנחה גמילה מעישון.
לפרטים ולמידע נוסף

חשבנו שיעניין אותך