השמנת יתר בכלל, ובילדים בפרט, נחשבת מגיפה של ממש. אז מה הגורמים להשמנת יתר בילדים? כיצד אפשר לסייע לילד לרכוש הרגלים טובים יותר, ועם זאת לא לפגוע בו רגשית, או חלילה – לעודד אצלו או אצלה מצב של הפרעת אכילה?
שיעור הילדים עם השמנת יתר נמצא בעלייה משמעותית, גם בישראל וגם בעולם. מכיוון שהשמנת יתר בגיל הילדות עשויה להשפיע גם על הבריאות בהמשך החיים, חשוב להתייחס לנושא ולהבין איך ניתן להתמודד עם התופעה.
ריכזנו לכם כאן מידע חשוב בנוגע להשמנת ילדים – מדוע היא נגרמת, מה עשויות להיות ההשלכות, ואיך ניתן לסייע לילד או לילדה להתמודד עם השמנת יתר – כל זאת מתוך גישה חיובית ובריאה, ומבלי לגרום להם להרגיש 'לא בסדר'.
הערכה של השמנת יתר אצל ילדים נעשית לפי חישוב של מדד מסת הגוף (BMI) ביחס לאחוזונים המתאימים לגיל, כאשר עודף משקל בילדים מוגדר כ- BMI מעל אחוזון 85. המדידות מתבצעות במרפאה, אצל רופאי הילדים או הצוות הסיעודי (אחים ואחיות).
השמנת יתר בילדים עלולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל סוכרת, יתר לחץ דם, הפרעות שינה, ועוד. ההשפעות הללו על הגוף יכולות להופיע בגיל הילדות, אך הן גם יכולות להתחיל להתבטא רק בגילאי הבגרות. בנוסף, השמנת יתר בילדות עשויה להשפיע על הדימוי העצמי ולעורר מצוקה נפשית וקשיים חברתיים אצל הילד.
יש גורמים שונים להשמנת יתר בילדים. חלק מהילדים נוטים יותר לעלות במשקל יותר בקלות מאשר אחרים, בדיוק כמו שיש מבוגרים שיכולים לאכול 'הכל' ולא לעסוק בפעילות גופנית מבלי שיעלו במשקל, ויש כאלה שנוטים לעלות במשקל בקלות – כך גם אצל ילדים.
הנטייה הזו מושפעת מסיבות שונות – השפעות גנטיות (כלומר מולדות) וסביבתיות, בעקבות הרגלי האכילה והפעילות בבית.
כמו כן, למרות שזה נדיר יותר, יש מצבים רפואיים וטיפולים תרופתיים אשר עשויים לגרום לנטייה לעלות במשקל.
בדומה למבוגרים, גורמי הסיכון העיקריים להשמנה בילדים קשורים להרגלים היום-יומיים: התזונה והרגלי האכילה, וכן מידת הפעילות של הילד.
הדרך הטובה ביותר להילחם בתופעה היא מניעה. גם אם הילד או הילדה שלכם אינם סובלים מהשמנת יתר, תהליך של שינוי תזונתי ושיפור אורח החיים מומלץ לכולם – להורים ולילדים, בכל הגילים.
הילדים הם חלק מהמערך המשפחתי המלא - הורים, אחים, סבא וסבתא, בני דודים… ילדים אוכלים כפי שנהוג לאכול במשפחתם, את מה שההורים קונים, מבשלים ומגישים. בשל כך, הרגלי האכילה שלהם מושפעים מהרגלי האכילה של המשפחה כולה, ולא ניתן יהיה לנתק אותם מהסביבה על ידי הצמדתם לתפריט כלשהו שיחריג אותם משאר בני המשפחה.
במידה ויש מקום לשינוי תזונתי אצל ילדכם, יש לזכור כי זהו שינוי כלל משפחתי שאותו מובילים אתם, ההורים, בשיתוף עם הילדים. שינוי משפחתי יעזור לילד שלכם להתמיד בהרגלים החדשים, מבלי לחוש שונה. בנוסף, כמובן ששיפור התזונה ואורח החיים ישפיע לטובה על הבריאות של כלל המשפחה, ויאפשר לכם לשמש כדוגמה לילדיכם.
חשוב לציין שתהליכים של שינוי התזונה ואורח החיים עשויים להיות מאתגרים לפעמים, בפרט אצל ילדים. לא פעם הורים מרגישים שהם לא בטוחים אם התפריט החדש מכסה את הצרכים התזונתיים של הילד, או שהם לא יודעים כיצד להכניס מאכלים חדשים לתפריט.
בשל הסיבות האלו (ועוד סיבות נוספות כמובן), חשוב לקבל סיוע מקצועי שילווה את ילדיכם, ואתכם, לאורך התהליך. סיוע מקצועי של תזונאי/ת המומחים לטיפול בילדים יסייע להם ולכם לאמץ הרגלים יום-יומיים למען בריאות טובה יותר של בני המשפחה.
צפייה במסכים (טלוויזיה, טאבלט, טלפון נייד) וחשיפה למדיה עשויות לעודד השמנת יתר מסיבות שונות: היא הרבה פעמים מלווה בצורך לנשנש, מעודדת פעילות שנעשית בישיבה במקום הוצאת אנרגיות במשחק, וגם – יותר חשיפה לפרסומות.
חטיפים, מזון מהיר, שתייה ממותקת – כל אלו באים באריזות צבעוניות ומככבים בפרסומות שמיועדות לא פעם לילדים. אז נכון, אי אפשר להימנע לחלוטין מחשיפה שכזו, אבל אפשר לנסות ולצמצם אותה.
אגב, החשיפה למדיה מטמיעה מסר כפול – מצד אחד יש פרסומות בלתי פוסקות שמעודדות צריכה של מזון לא בריא, ומצד שני – המסרים שעולים היום במדיה מתמקדים לא פעם במראה החיצוני, כולל שאיפה לרזון. הפערים הללו עשויים להשפיע במיוחד על ילדים שסובלים מהשמנת יתר, ולגרום לתחושות של ירידה בערך העצמי.
מלבד הליווי המקצועי, שיפור התזונה ועידוד פעילות גופנית, יש מקום גם לשינויים רגשיים והתנהגותיים מהצד שלכם, ההורים. התמיכה שלכם והגישה בה אתם נוקטים כלפי ילדיכם חשובות גם לצורך השינוי עצמו, אך גם הרבה מעבר לכך - למען הביטחון העצמי של הילד או הילדה, למען חיזוק הקשר ביניכם, ועל מנת שיחושו שהם לא לבד, וכי אתם שם בשבילם.
ראו את התכונות החיוביות שלו, הכשרונות שלו, ומה אתם אוהבים בו, והפסיקו להתייחס למשקל בלבד. כשאני שואלת הורים מה אתם אוהבים בילדיכם, אני שומעת: "הוא אוהב, טוב, שמח, מצחיק, מוכשר, יודע לצייר/ לנגן, טוב בלימודים" ואז המבט שלהם מתרכך ואוהב יותר. האהבה וההערכה קיימת תמיד בין ההורים והילדים, אך כשההשמנה כל כך מפריעה להורים, היא עומדת ביניהם, התקשורת ביניהם נפגעת, וגם הערך העצמי והדימוי של הילד עצמו נפגעים.
אם עודף המשקל שלו הוא הנושא המדובר העיקרי בין הילד לבין ההורים, הילד תופס עצמו כמי שמסב צער להוריו, לא עומד בציפיות ואינו מקור לגאווה עבורם. זה, כמובן, אינו נכון, ואינו מוצדק.
הסתכלו להם בעיניים ותראו את האדם שנמצא מולכם - לא רק לא לדבר על המשקל, אלא גם להתמקד במרכיבים אחרים וחיוביים באישיות שלו. זכרו - ההשמנה היא לא מה שמגדיר את ילדיכם.
אמנם הערות וביקורת נובעות מדאגה, מהרצון שלכם לעזור לילד לאכול נכון יותר, אך ביקורת ושיפוטיות עשויות להוביל לתוצאה ההפוכה – וכך ההורה נהיה "שוטר". עלול להיווצר מצב בו גם אם בסביבתכם הילד ישתדל לאכול פחות, כשה'שוטר' לא בסביבה הוא יפצה על כך.
זה עשוי להוביל לשינויים עמוקים יותר של הרגלי האכילה, כולל התנתקות מתחושות הרעב והשובע הטבעיים לגוף. במקום זה, האכילה הופכת להיות מסיבות אחרות, לאכול כי "עכשיו אני יכול, אמא לא לידי", וכדומה.
במקום זה, הסבירו לילדיכם כי המטרה היא להיות בריאים יותר, חזקים יותר, ולהרגיש טוב יותר. אל תתמקדו במטרה הקשורה למראה או משקל.
לכל ילד יש את מבנה הגוף שלו, אם לאורך כל השנים הוא היה מלא ורחב יותר, הוא לא יהפוך לרזה ברגע שיתחיל דיאטה.
גם ההעדפות לסוגים שונים של מזון או צורת אכילה יכולות להיות מולדות, יש ילדים שבמובהק מעדיפים פחמימות ויש שאוהבים יותר בשר, יש שנוטים יותר לנשנש ויש שאוכלים ארוחות גדולות. אפשר לראות את זה גם בהבדלים בין אחים באותה משפחה עצמה.
הרגלי האכילה מושפעים כמובן גם ממה שקורה בבית, האוכל המוגש, סגנון החיים של המשפחה, אם סובב יותר סביב ארוחות מרובות או אורח חיים משפחתי פעיל יותר, ועוד.
לכן, חשוב להכיר בשונות הרבה בין בני אדם בכלל ובילדים בפרט. לא כולם יעמדו ב'תקן', ולא כולם יהיו במשקל 'תקין', גם אם יאכלו בריא יותר. הבנה של הגורמים והמשתנים האלה תעזור לכם ההורים להוריד את האצבע המאשימה ולקבל את ילדיכם כמו שהוא.
ילד אהוד, בטוח בעצמו ובכישוריו, יהיה חזק יותר גם בין חבריו. אם ההשמנה היא לא מקור לאשמה ובושה גם חבריו לכיתה לא ילעגו לו על כך, ואם הוא בכל זאת מושא ללעג, התמיכה שלכם, ההורים, תסייע לו לרכוש את הכלים שיסייעו לו להתמודד עם זה. חשוב שהבית יהיה למקום מבטחים, מקום בו מחזקים ומקבלים את הילד או הילדה בדיוק כמו שהם, ללא תלות במשקל.
מלבד לגישה שלכם, ההורים, סביב נושא האכילה, הרגלי האכילה של ילדיכם מושפעים כמובן גם ממה שקורה בבית: האוכל המוגש וסגנון החיים של המשפחה. נסו לאמץ את השינויים הללו בבית, למען הבריאות של כולכם:
ככל שהאוכל בבית יהיה בריא טרי וטעים יותר, האכילה תהיה מהנה יותר והתזונה הבריאה לא תיתפס כפשרה, גם הילדים עם הזמן ימצאו בתזונה זו הנאה והמזון הפחות בריא יהפוך לפחות נחשק. זה תהליך שלוקח זמן, אך הרווח עצום, לילדיכם ולמשפחה כולה.