פסח - החירות לשחרר את השליטה וללמוד בחירה חכמה

לעשות את הבחירות הנכונות, בשביל פסח בריא ושמח

צוות תזונה ודיאטה של לאומית

שולחן ועליו מצות,יין וקערת ליל הסדר

בחג הפסח קיימת תחושה שהעיסוק הוא תמיד סביב 'מה אוכלים'. לערבי החג מתווסף גם חול המועד ארוך ורווי מפגשים עם משפחה וחברים, ושמירה על שגרה ומסגרת תזונתית עשויה להיות מורכבת מהרגיל. צוות תזונה ודיאטה בלאומית ריכזו עבורכם הנחיות וטיפים שיסייעו לכם להתמודד עם המורכבות של החג הארוך, ועדיין לשמור על המשקל.
חג הפסח מגיע, ואיתו ארוחות חג רבות, מאכלים מסורתיים עתירי קלוריות וכמובן, מצות – מטוגנות, עם שוקולד, ועוד תוספות וממרחים שונים. כמובן שרובנו גם מארחים או מוזמנים לארוחות גדולות, כאשר רוב המאכלים המוגשים בהן עשירים מאוד בפחמימות ושומנים. תכנון מראש והתארגנות נכונה חיוניים על מנת לעבור את החג בשלום ולשמור על הבריאות.

תכננו את ימי החג בחכמה

  • המעיטו באכילת מצות: מצה אחת מכילה כ-150 קלוריות, שהן שוות ערך לשתי פרוסות לחם רגיל או ארבע פרוסות לחם קל. במקום מאכלים מבוססי מצות השתדלו להיצמד לאפשרויות אחרות.
  • במצות אין סיבים תזונתיים או נוזלים, ולכן אינן משביעות וניתן לאכול עוד ועוד מהן, ללא שליטה. הישמרו מכך! אכילת מצות מופרזת עלולה לגרום לעצירות, כאבי בטן וגזים. מאותה הסיבה חשוב להקפיד על שתיה מרובה ועל אכילת ירקות בימי החג.
    במידה ואוכלים מצות באופן יומיומי– מומלץ לתת העדפה למצות מלאות, המכילות סיבים תזונתיים אשר יקלו על העיכול ויגבירו את תחושת השובע.
  • למצות ולקמח מצה נטייה לספוג כמויות גדולות מאוד של שמן בזמן הטיגון, מה שמעלה מאוד את ערכם הקלורי. הימנעו עד כמה שניתן מטיגון והעדיפו אפיה או בישול המזון בצורות אחרות.
  • לאוכלי קטניות קיימת אפשרות נהדרת למאכלי קטניות כגון עדשים, חומוס ושעועית.
    אצל הנמנעים מקטניות תפוח אדמה ובטטה מהווים לרוב חלק מרכזי בתפריט. העדיפו תפוח אדמה אפוי בתנור או מבושל על פני טיגון (כגון צ'יפס) או שימוש בשמן רב.
  • כוסמת ולא כוסמין: כוסמין (באנגלית Spelt ) הינו אחד מ"חמשת מיני דגן", ומאכלים המכילים אותו נחשבים כחמץ בפסח. לעומת זאת, כוסמת (באנגלית Buckwheat) היא צמח אחר, אינה נחשבת כחמץ, ובעלת ערך תזונתי רב מאוד.
  • כל שאר המאכלים שאותם אוכלים כל השנה בהחלט יכולים לככב גם בחג הפסח: ירקות, פירות, מוצרי חלב, ביצים, בשר ודגים. זה הזמן לגוון ולגלות מתכונים חדשים שאולי ימשיכו ללוות אתכם לאורך השנה.

שמרו על שגרה

שמירה על שגרת פעילות מסוימת של כל בני המשפחה היא מעין 'תפריט' – מסגרת המאפשרת לכם להבין מהם הצרכים שלכם ולשמר הרגלים בריאים. תכנון מסוים של מהלך החג יעזור לכם להסתכל קדימה ולדעת מה מצופה.
נסו ליצור שגרה מיוחדת של תקופת החג, לדוגמא – לתכנן מתי קמים והולכים לישון, מהן שעות הישיבה מול מסכים (אם בכלל), מה עושים ולאן מטיילים בכל יום.
תוך כדי ניהול השגרה הזו, נסו להתנהל בשגרה רגילה גם בנושא האכילה. כלומר, שגרה בה אוכלים כשרעבים, מפסיקים לאכול כששבעים, ומשתדלים להקפיד על אכילה בריאה ומבוקרת.

נצלו את ימי החג לפעילויות משפחתיות

מזג האויר בחוץ מושלם לפעילות גופנית. זה הזמן לטייל, לבלות ולהנות מחוץ לבית. הליכה היא פעילות גופנית נהדרת לכל המשפחה, וכך גם רכיבה על אופניים. זו כמובן הזדמנות מצוינת לטיולים משפחתיים ברחבי הארץ.

ומה עם ליל הסדר?

ארוחה מאוחרת, מלאת מאכלי חג מפתים. האם אפשר בכלל לשמור על שגרת אכילה במהלכה?
מסתבר שבהחלט אפשר!

  • אל תגיעו רעבים מדי לארוחה: מומלץ במהלך היום לאכול ארוחות קטנות וקלות, כגון יוגורט עם פרי ואגוזים או סלט ירקות עשיר עם תוספת חלבונית כגון טונה, גבינה או ביצה קשה. כשעתיים לפני הסדר אכלו ארוחה קלה אך משביעה, שתבטיח שלא תגיעו רעבים לסעודה. ניתן גם לאכול פרי ולשתות כוס מים בסמוך לתחילת הסדר, וזאת על מנת להשקיט את הרעב עד לתחילת הארוחה עצמה.
  • שתו מים או סודה לאורך כל הארוחה. מומלץ להימנע משתיה מתוקה כולל מיצים טבעיים.
  • בחרו במאכלים שאתם הכי אוהבים והעדיפו מאכלים שהם מיוחדים, "רק" של פסח. עם זאת, שימו לב לא להפריז בכמויות – מאכלים אהובים כמו כבד קצוץ וחרוסת יהיו לרוב עתירי קלוריות.
  • דאגו להרכב מאוזן בצלחת: העדיפו מנה חלבונית של דג או עוף ללא עור במקום בשר בקר, מלאו כחצי הצלחת בירקות וסלטים, והעדיפו פחמימות מורכבות כגון בטטה, תפו"א, כוסמת או קטניות (למי שאינו נמנע). הניחו בצלחת כמויות סבירות מכל מאכל שבחרתם והימנעו מלמלא את הצלחת שוב ושוב.
  • לירקות תפקיד חשוב בארוחה: מלבד העובדה שהם בריאים ונחוצים כל השנה, הסיבים התזונתיים בירקות מסייעים להתמודד עם קשיי העיכול הנלווים לחג הפסח.
  • בחרו מנה אחת משולחן הקינוחים. במידה ואפשרי, העדיפו קינוח דל קלוריות כגון סלט פירות או כדור גלידה.

אז מה נשתנה החג הזה? החג הזה משחררים שליטה, עוסקים בבחירה!

המרדף אחרי השליטה המוחלטת באכילה מוביל לקונפליקטים, לאכזבה, לתחושת כישלון ולצורך מתמיד בפיצוי.
אכילה מתוך בחירה, בניגוד לשליטה, היא מפתח לשקט.

אם שליטה צבועה בשחור ולבן, הרי שבבחירה נמצאים כל גווני הקשת – מגוון של אפשרויות:
בחירה המבוססת על מחשבה מובילה להנאה מהאוכל, ללא תחושה של הפסד או תחושת החמצה.
אכילה מתוך בחירה מודעת, המבוססת על ידע, מאפשרת שמירה על משקל תקין ללא מאבקים פנימיים.
הבחירה מאפשרת הסתגלות לדפוסים החדשים צעד אחר צעד ,עד שהם הופכים לחלק מאתנו, וזאת בלי להרגיש שעשינו מהפכה בחיים.

בחירה יוצרת המהפכה בשינוי החשיבה לגבי הדרך שבה אנו מתמודדים מול האוכל.
היכולת לבחור, היא שמאפשרת אכילה בריאה, נטולת מאבקים פנימיים, הלקאה עצמית ורגשי חרטה.
הבחירה מונעת את תחושת הכשלון.

חשוב ללמוד להקשיב לגוף ולנפש, ולהבין מה הם באמת צריכים

  • אכילה מתוך קשב, מתוך שיח פנימי מכיל ומכבד.
  • אפשרת לעשות שינוי אמיתי שישמר לאורך זמן-תוך שמירה של כללים בריאים לפי הידע המדעי הקיים.
  • והכי חשוב, נסו לראות בחג הקרוב הזדמנות לארוחות משפחתיות מהנות, כי עבדים היינו לקלוריות ועכשיו יצאנו לחירות ולמחשבה בריאה המכבדת את עצמינו והסביבה.

תרבּחוּ ותסעדוּ

אחרי שעברנו את כל ההכנות לחג, וגם צלחנו את ליל הסדר וחול המועד, הגיע זמן המימונה. המימונה היא החג הנחגג במוצאי חג הפסח בקרב בני עדות המזרח, ממרוקו ועד כורדיסטאן. חגיגת המימונה נמשכת לילה ויום, שבמהלכם אוכלים מאכלים הנקשרים בברכות (כגון דבש, חלב, קמח, דגנים ודברי מתיקה), מרבים בשמחה, מבקרים איש את רעהו ומברכים זה את זה בברכת "תרבּחוּ ותסעדוּ".
החגיגות, כידוע, מלוות בממתקים ומופלטות עתירי סוכר, קמח לבן ושמן או חמאה. אז איך מצליחים לעמוד בפיתויים?

  • הגיעו לחגיגה שבעים, רגועים והחלטיים – רעב יוביל לאכילה מוגזמת ולא נכונה. החליטו למה אומרים כן - כדאי לקחת צלחת קטנה ולבחור 3-4 מתוקים קטנים ומופלטה אחת וזהו. לאחר מכן, השתדלו לא לקום יותר אל השולחן.
  • שתו הרבה מים במהלך הערב.
    אם שותים משקאות אלכוהוליים במקום בו אתם מתארחים, נסו להגביל את הכמויות. מומלץ להסתפק במנת אלכוהול אחת (שליש ליטר בירה או כוס יין סטנדרטית) או פחות מכך. זכרו: יחד עם אחוז האלכוהול עולה גם תכולת הקלוריות במשקה.

והכי חשוב - נסו לראות בחג הקרוב הזדמנות לבילויים משפחתיים וצבירת חוויות. האוכל הוא לא הכל, והשהיה בקרב חברים ומשפחה היא העיקר!

חשבנו שיעניין אותך