לעשות את הבחירות הנכונות, בשביל פסח בריא ושמח
בחג הפסח קיימת תחושה שהעיסוק הוא תמיד סביב 'מה אוכלים'. לערבי החג מתווסף גם חול המועד ארוך ורווי מפגשים עם משפחה וחברים, ושמירה על שגרה ומסגרת תזונתית עשויה להיות מורכבת מהרגיל. צוות תזונה ודיאטה בלאומית ריכזו עבורכם הנחיות וטיפים שיסייעו לכם להתמודד עם המורכבות של החג הארוך, ועדיין לשמור על המשקל.
חג הפסח מגיע, ואיתו ארוחות חג רבות, מאכלים מסורתיים עתירי קלוריות וכמובן, מצות – מטוגנות, עם שוקולד, ועוד תוספות וממרחים שונים. כמובן שרובנו גם מארחים או מוזמנים לארוחות גדולות, כאשר רוב המאכלים המוגשים בהן עשירים מאוד בפחמימות ושומנים. תכנון מראש והתארגנות נכונה חיוניים על מנת לעבור את החג בשלום ולשמור על הבריאות.
שמירה על שגרת פעילות מסוימת של כל בני המשפחה היא מעין 'תפריט' – מסגרת המאפשרת לכם להבין מהם הצרכים שלכם ולשמר הרגלים בריאים. תכנון מסוים של מהלך החג יעזור לכם להסתכל קדימה ולדעת מה מצופה.
נסו ליצור שגרה מיוחדת של תקופת החג, לדוגמא – לתכנן מתי קמים והולכים לישון, מהן שעות הישיבה מול מסכים (אם בכלל), מה עושים ולאן מטיילים בכל יום.
תוך כדי ניהול השגרה הזו, נסו להתנהל בשגרה רגילה גם בנושא האכילה. כלומר, שגרה בה אוכלים כשרעבים, מפסיקים לאכול כששבעים, ומשתדלים להקפיד על אכילה בריאה ומבוקרת.
מזג האויר בחוץ מושלם לפעילות גופנית. זה הזמן לטייל, לבלות ולהנות מחוץ לבית. הליכה היא פעילות גופנית נהדרת לכל המשפחה, וכך גם רכיבה על אופניים. זו כמובן הזדמנות מצוינת לטיולים משפחתיים ברחבי הארץ.
ארוחה מאוחרת, מלאת מאכלי חג מפתים. האם אפשר בכלל לשמור על שגרת אכילה במהלכה?
מסתבר שבהחלט אפשר!
המרדף אחרי השליטה המוחלטת באכילה מוביל לקונפליקטים, לאכזבה, לתחושת כישלון ולצורך מתמיד בפיצוי.
אכילה מתוך בחירה, בניגוד לשליטה, היא מפתח לשקט.
אם שליטה צבועה בשחור ולבן, הרי שבבחירה נמצאים כל גווני הקשת – מגוון של אפשרויות:
בחירה המבוססת על מחשבה מובילה להנאה מהאוכל, ללא תחושה של הפסד או תחושת החמצה.
אכילה מתוך בחירה מודעת, המבוססת על ידע, מאפשרת שמירה על משקל תקין ללא מאבקים פנימיים.
הבחירה מאפשרת הסתגלות לדפוסים החדשים צעד אחר צעד ,עד שהם הופכים לחלק מאתנו, וזאת בלי להרגיש שעשינו מהפכה בחיים.
בחירה יוצרת המהפכה בשינוי החשיבה לגבי הדרך שבה אנו מתמודדים מול האוכל.
היכולת לבחור, היא שמאפשרת אכילה בריאה, נטולת מאבקים פנימיים, הלקאה עצמית ורגשי חרטה.
הבחירה מונעת את תחושת הכשלון.
חשוב ללמוד להקשיב לגוף ולנפש, ולהבין מה הם באמת צריכים
אחרי שעברנו את כל ההכנות לחג, וגם צלחנו את ליל הסדר וחול המועד, הגיע זמן המימונה. המימונה היא החג הנחגג במוצאי חג הפסח בקרב בני עדות המזרח, ממרוקו ועד כורדיסטאן. חגיגת המימונה נמשכת לילה ויום, שבמהלכם אוכלים מאכלים הנקשרים בברכות (כגון דבש, חלב, קמח, דגנים ודברי מתיקה), מרבים בשמחה, מבקרים איש את רעהו ומברכים זה את זה בברכת "תרבּחוּ ותסעדוּ".
החגיגות, כידוע, מלוות בממתקים ומופלטות עתירי סוכר, קמח לבן ושמן או חמאה. אז איך מצליחים לעמוד בפיתויים?
והכי חשוב - נסו לראות בחג הקרוב הזדמנות לבילויים משפחתיים וצבירת חוויות. האוכל הוא לא הכל, והשהיה בקרב חברים ומשפחה היא העיקר!