שמירה על תזונה בריאה במהלך החגים, וחזרה לשגרה בריאה אחרי החגים

אז איך אפשר לשמור על איזון בתקופות האלה?

משפחה אוכלת סביב השולחן

חגים הם הזמנות לחגיגה ולחוויות משפחתיות, אך גם תקופה בה יש שינויים מהותיים בהרגלי התזונה והפעילות. תקופות כאלה מובילות לא פעם לתחושת סחרור ויציאה מאיזון, והחזרה לשגרה לאחר מכן, 'אחרי החגים', לא תמיד קלה. על אף זאת, עם מעט תכנון נכון אפשר ליהנות מכל העולמות - גם לחגוג וגם להיות בריאים ולהרגיש טוב. אז בדיוק בשביל זה, צוות תזונה ודיאטה של לאומית ריכז עבורכם טיפים וכלים שיעזרו לכם לשמור על הדיאטה בחגים, ולחזור לשגרה ואורח חיים בריא אחריהם.

הציבו מטרות אפשריות

תקופות של יציאה משגרה, כמו בזמן חגים וחופשות, הן חלק מהחיים. לכן, חשוב לשמור על יעדים אפשריים שלוקחים בחשבון גם תקופות פחות שגרתיות. אפשר לדמות תזונה נכונה ושמירה על אורח חיים בריא לריצת מרתון - זהו תהליך מתמשך, שכולל עליות וירידות. חשוב להסתכל קדימה ולא לתת למהמורות שבדרך לשבור אתכם.
בתקופה הזו נסו להתמקד במטרות אפשריות מבחינתכם, לדוגמה החליטו להגביל את עצמכם לקינוח אחד בארוחת החג, או למלא את הצלחת בסלטים וירקות.

שלטו בכמויות

אפשר לעשות בחירות נכונות יותר בארוחות החג גם מבלי לוותר על ההנאה ממטעמי החג המיוחדים שחיכיתם להם כבר שנה שלמה. זכרו שלא צריך לטעום מהכל - התמקדו במאכלים שאתם הכי אוהבים, אלה שאתם באמת מחכים להם ומתרגשים לקראתם. שקלו לוותר על מאכלים אחרים, ולא לאכול רק כי 'צריך' או 'לא נעים' מהמארחים.
אחד הדברים שיסייעו לכם לשמור על הכמויות ולהימנע מאכילה מוגזמת הוא להקפיד לא להגיע רעבים מאוד לארוחת החג. אנשים רבים נוטים להימנע מאכילה ביום של ארוחת החג כדי 'לפצות' על האכילה, אך גישה זו מובילה למצב ההפוך - כאשר מגיעים רעבים מאוד לארוחה קל לאבד שליטה ולאכול הרבה יותר ממה שתכננתם. במקום זאת, אכלו ארוחה קלה לפני ההתכנסות החגיגית אשר תאפשר לכם לבצע בחירות שקולות יותר.

בחרו בחוכמה

מלאו את הצלחת עם ירקות שונים המכילים ויטמינים, מינרלים, וסיבים תזונתיים, אשר מסייעים להתמודד עם קשיי העיכול הנלווים לארוחות החג הכבדות. ניתן לשלב בין סלטים קרים (השתדלו להימנע מסלטים המכילים כמויות גדולות של שמן או מיונז) לבין ירקות מבושלים (מאודים, צלויים, אפויים בתנור או מוקפצים עם מעט שמן).
כתוספת למנה העיקרית העדיפו דגנים מלאים, כגון אורז מלא, חיטה מלאה, בורגול וכדומה על פני פחמימות פשוטות (לחם, אורז לבן או תפוחי אדמה). לאחר הארוחה העדיפו קינוח מזין יחסית, כגון פירות טריים או סלט פירות במקום עוגות ופיצוחים.

תרגלו אכילה מודעת

ארוחת חג היא הזמן שלנו להתעדכן אחד עם השני, ולא פעם השיחה קולחת ואנחנו אוכלים מבלי לשים לב ששבענו. אז לפני שאתם לוקחים עוד מנה קחו לכם רגע. שתו כוס מים, השענו לאחור, והתמקדו בשיחה. נסו לשים לב אם אתם עדיין מרגישים רעב - יש סיכוי לא רע שאם תדחו בכמה דקות את המנה הנוספת תשימו לב שאתם בכלל לא זקוקים לה.
גישה של אכילה מודעת, תוך מתן הקשבה למנגנוני הרעב והשובע של גופנו, תסייע לכם לשלוט בכמויות שאתם אוכלים ולבצע בחירות נכונות יותר, מבלי תחושת הכבדות האופיינית לאחר ארוחות החג.

שתו מים

בחרו תמיד במים על פני שתיה מתוקה (ששולחנות החג עמוסים בה). בניגוד לשתייה ממותקת, הכוללת רכיבים המזיקים לבריאותנו, המים חשובים לצורך התפקוד התקין של גופנו ואי אפשר לוותר עליהם. התחילו את ארוחת החג בשתיית מים להרגשת שובע, והקפידו על שתייה של לכל הפחות 8 כוסות מים ביום.

הישארו פעילים גופנית

מכירים את הכבדות הזו בזמן החגים, בין ארוחה לארוחה? זה הגוף שלכם שאומר לכם שאכלתם יותר מדי. פעילות גופנית חשובה תמיד, ובימים האלה היא גם תעזור לכם להרגיש הרבה יותר טוב. אחרי הארוחה גייסו כמה בני משפחה להליכה קצרה, וביום שאחרי צאו לשעה של רכיבה על אופניים, ריצה או כל פעילות אחרת שמסבה לכם הנאה.

הוציאו את האוכל החגיגי מהבית לאחר החג

חבילות שי במזווה, עוגות במקפיא - הוציאו הכל מהבית. קחו לישיבה בעבודה, תרמו. לא חשוב איך, אבל העיקר הוא להוציא את הפיתויים מהבית, רחוק מכם. במהלך הקניות של "אחרי החגים" הצטיידו באוכל בריא, מזין וטעים, ודאגו שיהיה בבית שפע של דגנים מלאים, קטניות, ירקות, ופירות. ככל שהאוכל הבריא זמין ובהישג יד כך יהיה לכם יותר קל לבחור בו ולא בחלופות הבריאות פחות.

חזרו לשגרה בהדרגה

אחרי תקופה של ארוחות גדולות ועשירות, מהסוג שגורם לפתוח כפתור בסוף הארוחה, אי אפשר לשים מנעול על הפה ולהפסיק לאכול בבת אחת. עצירה פתאומית שכזו רק תגביר את תחושת הרעב ואת העיסוק באוכל ופוגעת בסיכויי ההצלחה שלכם. במקום זאת, הקטינו מעט ובהדרגה, את כמות האוכל שאתם מניחים על הצלחת (את כמות הירקות דווקא אפשר להגדיל, הם גם עוזרים לתחושת השובע).

חשיבות התמיכה

לתמיכה וליווי מקצועיים יש תפקיד חשוב בתהליך הדיאטה ואורח החיים הבריא. הכוונה מקצועית מצד צוות מיומן, התאמה מדויקת של הדיאטה לצרכים שלכם ומעקב אחרי התוצאות יסייעו לכם להשיג את המטרה שלכם - להיות בריאים יותר ולהרגיש טוב יותר.
צוות התזונאים שלנו בלאומית כאן כדאי לעזור לכם וללוות אתכם בתהליך החשוב של שינוי ההרגלים ובחירה בדרך בריאה יותר. בנוסף לכך, כדאי לדעת שבלאומית קיימות סדנאות להרזיה ולאורח חיים בריא הנותנות כלים לשינוי הרגלי האכילה, כולל הדרכה בנושא תזונה ודיאטה, בניית תפריטים, וסיוע בהתמודדות עם אכילה רגשית.

זמנים של יציאה משגרה יכולים אמנם לאתגר לפעמים את ההקפדה על תזונה נכונה ואורח חיים בריא, אך עם מעט כללים ותכנון מראש אפשר לצלוח גם את התקופה הזו. וכמובן, אם הגיע 'אחרי החגים' ועדיין אתם מרגישים שאתם זקוקים לליווי והכוונה, צוות התזונאים שלנו כאן בשבילכם.

חשבנו שיעניין אותך