ממתיקים מלאכותיים

למכורי הסוכר שבינינו, הכתבה הזאת בשבילכם

ד"ר חדוה בן משה, דיאטנית קלינית

אישה שמה סוכרזית בתה

מחד, אנו נולדים עם העדפה למאכלים מתוקים, עם רצון וכמיהה לסוכר. מאידך, אנחנו מודעים לנזקי הסוכר. עבורנו, יישוב הפתרון נמצא בצריכת ממתיקים מלאכותיים (הקרויים גם תחליפי סוכר), המשמשים להמתקת מזונות ומשקאות במקום סוכר. חלק מהממתיקים המלאכותיים חסרי קלוריות וחלק מכיל מעט קלוריות בהשוואה לסוכר. אנשים בחורים בשימוש בתחליפי סוכר ממגוון סיבות, ובינן - ירידה במשקל, איזון רמות הסוכר בדם או לשמירת בריאות השיניים.

ממתיקים מלאכותיים - בריא או לא?

ממתיקים מלאכותיים עוברים אישור של מנהל התרופות והמזון האמריקאי וישנה הנחיה ברורה אודות הרמה היומית הבטוחה ומותרת לצריכה. למרות האישור, הממתיקים המלאכותיים שנויים במחלוקת ומחקרים שונים מראים על נזקים לבריאות הנגרמים מצריכתם, ובינם:

  • לאחרונה נמצא קשר בין צריכה של ממתיקים מלאכותיים והשפעתם על הרכב אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי, דבר הגורם לירידה ברגישות לאינסולין ולמעשה, עידוד לסכרת.
  • נמצא כי ממתיקים מלאכותיים מעודדים צמיחת סוג של חיידקים ההופכים אנרגיה לשומן ובכך גורמים להשמנה.
  • מחקרים אחרים מראים כי ממתיקים המלאכותיים אינם מספקים את הצורך שלנו במתוק באותו האופן שהסוכר עונה על צורך זה, ובעצם גורמים לנו לאכול כמויות גדולות יותר של מזונות מתוקים.

סוגי ממתיקים נטולי קלוריות

ממתיקים חסרי ערך קלורי הם: סכרין, אספרטיים, סוכרלוז, אסולפם קיי, סטיביה. ממתיקים אלו אינם מעלים את רמות הסוכר ולכן בטוחים לשימוש לחולי סכרת.

  • סכרין הוא הממתיק המלאכותי הראשון שנמצא בשימוש משנת 1900, ורמת מתיקותו הוא פי 300 מהסוכר. בניסוי מעבדה נמצא כי כמויות גדולות של סכרין מסרטנות. הסכרין עלול לגרום להפרעות במערכת העיכול ולתגובה אלרגית.
    בארץ הסכרין מוכר בתור "מתוק וקל", "סוכרזית" ו"דיאט טיפ".
    צריכה יומית מקסימלית - 2.5 מ"ג לק"ג משקל גוף.
  • ציקלמאט נאסר לשימוש בארה"ב עקב סיכון לסרטן. בארץ ובאירופה השימוש בו מוגבל.
  • אספרטיים מתוק פי 200 מהסוכר. האספרטיים מכיל חומצה אספרטית, פנילאלנין ומתנול. מתנול מתפרק בגוף לפורמאלדהיד, רעלן הפוגע במערכת העצבים. קיימים דיווחים רבים על תופעות לוואי כמו כאבי ראש והפרעות במערכת העצבים והעיכול.
    מוכר בארץ כ"מתוק וקל זהב" ו"Equal". מצוי במשקאות כמו דיאט קולה.
    צריכה יומית מקסימלית - 40 מ"ג לק"ג משקל גוף.
    אספרטיים אסור לחולי פנילקטנוריה. קיים אספרטיים הקרוי ניאוטיים ללא פניאלנין.
  • אסולפם קיי מתוק פי 200 מסוכר. גם האסולפם קיי חשוד כחומר מסרטן ופוגע בתפקוד בלוטת התריס.
    בדרך כלל מגיע בשילוב עם אספרטיים כדי להפחית את טעמו המר של אספרטיים, כמו ב"סוכרזית זהב" המכילה אספרטיים ואסולפם קיי.
    כמות מקסימלית 15 מ"ג לק"ג משקל גוף.
  • סוכרלוז מתוק פי 600 מסוכר. סוכרלוז מיוצר משינוי כימי של סוכר לבן.
    מוכר בארץ כ"סוכרה דיאט" "סוכר לייט" ו"ספלנדה". לא הוכחו נזקים, אך יש טענות נגד מרכיב הכלור המסרטן בסוכרלוז.
    צריכה סבירה עד 15 מ"ג לק"ג משקל גוף.
  • סטיביה (טרוביה בארה"ב) הנו הממתיק החדש ביותר. הסטיביה מתוקה פי 200 מהסוכר, ומיוצרת מעלי הצמח העוברים תהליכי עיבוד. שני הרכיבים האחראים למתיקות הם סטיביוזיד ורבדיאוזיד.
    צריכה בטוחה של סטיביול היא עד 4 מ"ג ושל רבדיאוזיד בין 12-20 מ"ג לק"ג משקל גוף. צריכה גבוהה יכולה להיות רעילה ומסוכנת.
    בדרך כלל משתמשים ברבדיאוזיד A באבקות סטיביה בשילוב ממתיקים נוספים כמו אריתריטול, דקסטרוז או ממתיק מלאכותי אחר. לעומתו, סטביוזיד יוצר רק כ-10% מההמתקה של הסטיביה ויש לו טעם לוואי מר אך הוא גם הרכיב שמכיל בתוכו את רוב היתרונות הבריאותיים.

ממתיקים דלי קלוריות

בנוסף לממתיקים חסרי הקלוריות, קיימת קבוצה של ממתיקים המכילים כמחצית מהקלוריות שמכיל סוכר, הניתנים להפקה מפירות וירקות מסוימים, אך גם באופן סינטטי. ממתיקים אלו שייכים לקבוצה הקרויה "סוכרים אלכוהולים", כמו מלטיטול, סורביטול, קסיליטול, אריתריטול, לקטיטול, מניטול ואיזומלאט. לממתיקים אלו טעם לוואי וצריכה מוגזמת עלולה לגרום לנפיחות בבטן, שלשולים וגזים. ניתן למצוא אותם בממתקים המשווקים כ"ללא סוכר" כגון שוקולד, עוגות, עוגיות, וופלים ומסטיקים. חשוב מאד שחולי סוכרת יזהרו וימנעו מצריכה מוגזמת של מזונות המכילים סוכרים אלכוהולים כיוון שתתכן צבירה גדולה של פחמימות. שימו לב - מאכלים אלו הם למעשה "מופחתי סוכר" ולא "חסרי סוכר"!

ממתיקים, סיכון לעומת תועלת

על פי "קשת המזון" שמפורסמת ומוקדמת על ידי משרד הבריאות, מומלץ לצמצם צריכת מזון מתועש ולהעדיף אוכל לא מעובד, שתייה של מים והימנעות (בין היתר) ממאכלים וממשקאות שהומתקו עם סוכר או ממתיקים מלאכותיים.

במקום זאת, הוסיפו לכד מים פרי חתוך (אפרסק, נקטרינה, שזיף, ענבים, תפוז, לימון, מלון ועוד), חליטת פירות, עלים (נענע, שיבה, לימונית, עשב לימון), עלי תה (ירוק, שחור) וכל שילוב בינם. בינתיים, את הילדים והנכדים הרגילו מגיל צעיר להמעיט בצריכת סוכר וטעם מתוק.

לסיכום, התשובה על השאלה אם לצרוך ממתיקים מלאכותיים היא חישוב אישי של סיכון לעומת תועלת. לבריאות אופטימלית עדיף להימנע לחלוטין מסוכר ומממתיקים מלאכותיים, בעיקר לאור הממצאים החדשים על גרימת השמנה וסיכון לסכרת. כמובן שמומלץ להמנע מממתיקים מלאכותיים בהריון ובהנקה. ההחלטה היא אישית ותלויה בגורמים שונים כגון המצב הבריאותי, רמות הסוכר בדם, כמות הממתיקים/סוכרים אותם צורכים ביום, ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בסוגיה זו.

חשבנו שיעניין אותך