למכורי הסוכר שבינינו, הכתבה הזאת בשבילכם
מחד, אנו נולדים עם העדפה למאכלים מתוקים, עם רצון וכמיהה לסוכר. מאידך, אנחנו מודעים לנזקי הסוכר. עבורנו, יישוב הפתרון נמצא בצריכת ממתיקים מלאכותיים (הקרויים גם תחליפי סוכר), המשמשים להמתקת מזונות ומשקאות במקום סוכר. חלק מהממתיקים המלאכותיים חסרי קלוריות וחלק מכיל מעט קלוריות בהשוואה לסוכר. אנשים בחורים בשימוש בתחליפי סוכר ממגוון סיבות, ובינן - ירידה במשקל, איזון רמות הסוכר בדם או לשמירת בריאות השיניים.
ממתיקים מלאכותיים עוברים אישור של מנהל התרופות והמזון האמריקאי וישנה הנחיה ברורה אודות הרמה היומית הבטוחה ומותרת לצריכה. למרות האישור, הממתיקים המלאכותיים שנויים במחלוקת ומחקרים שונים מראים על נזקים לבריאות הנגרמים מצריכתם, ובינם:
ממתיקים חסרי ערך קלורי הם: סכרין, אספרטיים, סוכרלוז, אסולפם קיי, סטיביה. ממתיקים אלו אינם מעלים את רמות הסוכר ולכן בטוחים לשימוש לחולי סכרת.
בנוסף לממתיקים חסרי הקלוריות, קיימת קבוצה של ממתיקים המכילים כמחצית מהקלוריות שמכיל סוכר, הניתנים להפקה מפירות וירקות מסוימים, אך גם באופן סינטטי. ממתיקים אלו שייכים לקבוצה הקרויה "סוכרים אלכוהולים", כמו מלטיטול, סורביטול, קסיליטול, אריתריטול, לקטיטול, מניטול ואיזומלאט. לממתיקים אלו טעם לוואי וצריכה מוגזמת עלולה לגרום לנפיחות בבטן, שלשולים וגזים. ניתן למצוא אותם בממתקים המשווקים כ"ללא סוכר" כגון שוקולד, עוגות, עוגיות, וופלים ומסטיקים. חשוב מאד שחולי סוכרת יזהרו וימנעו מצריכה מוגזמת של מזונות המכילים סוכרים אלכוהולים כיוון שתתכן צבירה גדולה של פחמימות. שימו לב - מאכלים אלו הם למעשה "מופחתי סוכר" ולא "חסרי סוכר"!
על פי "קשת המזון" שמפורסמת ומוקדמת על ידי משרד הבריאות, מומלץ לצמצם צריכת מזון מתועש ולהעדיף אוכל לא מעובד, שתייה של מים והימנעות (בין היתר) ממאכלים וממשקאות שהומתקו עם סוכר או ממתיקים מלאכותיים.
במקום זאת, הוסיפו לכד מים פרי חתוך (אפרסק, נקטרינה, שזיף, ענבים, תפוז, לימון, מלון ועוד), חליטת פירות, עלים (נענע, שיבה, לימונית, עשב לימון), עלי תה (ירוק, שחור) וכל שילוב בינם. בינתיים, את הילדים והנכדים הרגילו מגיל צעיר להמעיט בצריכת סוכר וטעם מתוק.
לסיכום, התשובה על השאלה אם לצרוך ממתיקים מלאכותיים היא חישוב אישי של סיכון לעומת תועלת. לבריאות אופטימלית עדיף להימנע לחלוטין מסוכר ומממתיקים מלאכותיים, בעיקר לאור הממצאים החדשים על גרימת השמנה וסיכון לסכרת. כמובן שמומלץ להמנע מממתיקים מלאכותיים בהריון ובהנקה. ההחלטה היא אישית ותלויה בגורמים שונים כגון המצב הבריאותי, רמות הסוכר בדם, כמות הממתיקים/סוכרים אותם צורכים ביום, ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בסוגיה זו.