לתיק הבריאות שלי

כל הכתבות בנושא תזונה

שלח לחבר

X
   
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

בשר או לא בשר, זאת השאלה

עונת המנגלים נפתחה והדעות חלוקות: הבשר טוב לבריאות או מזיק לו?

בשר או לא בשר, זאת השאלה
עונת המנגלים נפתחה בסערה, הגריל מסודר והבשר נקנה. סבתא אומרת שחשוב לאכול בשר, אחרת נהיה חולניים וחיוורים. החברים אומרים שאכילת בשר הורגת אותך, או לכל הפחות עושה נזקים בריאותיים משמעותיים. מי מהם צודק? ריכזנו לכם את הבעד ואת הנגד, וגם כמה המלצות בסוף. 


 
בעד או נגד, זו השאלה
בעד: החלבונים בבשר חיוניים לשמירה על רקמת תאי הגוף.  
נגד: מחקרים מראים כי צריכה גדולה של בשר מגביר את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, ובינם - סרטן הלבלב, סרטן המעי וסרטן השד. 

בעד: בשר בכלל, ובשר אדום בפרט, מגביר את רמות האבץ. האבץ חיוני לעור בריא ולחיזוק מערכת החיסונית ומחקרים מראים כי אצל מרבית הילדים ובני הנוער יש כיום מחסור במינרל זה. 
נגד: הבשר רווי בהורמונים הגורמים לבעיות פוריות ומביאים להתפתחות מינית מוקדמת אצל ילדים

בעד: בשר אדום הוא מקור חיוני לברזל. הברזל חיוני להעברת החמצן לרקמות הגוף, לחיזוק המערכת החיסונית ולייצור אנרגיה. ברזל מן החי מנוצל באופן טוב יותר על ידי הגוף מברזל מהצומח. 
נגד: בשר מגביר את הסיכון לחלות במחלות אוטו-אימוניות כגון זאבת, טרשת נפוצה, דלקת פרקים ועוד. 

בעד: בשר הוא מקור חלבון עיקרי. החלבונים נחוצים לחיזוק השרירים, בניית תאים ובריאות איברי הגוף. החלבונים בבשר הם חלבונים מלאים, אשר הגוף אינו יכול לייצרם לבדו. 
נגד: בשר פוגע במערכת העיכול, הבשר נרקב במהלך תהליכי מעברו במעיים ומשחרר רעלים המצטברים בכבד ובכליות. 

בעד: אכילת חלבונים גורמת לתחושת שובע, המסייעת לירידה במשקל. 
נגד: עודף החלבונים בבשר מביא להפרשת סידן, התורם לאוסטיאופרוזיס. 

בעד: בשר אדום רזה, אינו מכיל רמות גבוהות של שומן ושל כולוסטרול, ומספק ויטמינים ומינרלים חיונים. 
נגד: בשר מכיל אחוזי שומן גבוהים ונחשב לעתיר קלוריות. אכילה מרובה של בשר יכולה להוביל לעליה במשקל. השומן הרווי בבשר, והכולסטרול, גורם לסתימות בעורקים, לחץ דם גבוה ולמחלות לב. 

בעד: בשר אדום הוא מקור טוב של אשלגן, מגנזיום, זרחן וסלניום. 
נגד: עודף החלבונים בבשר גורמים לעומס על הכליות ופגיעה בהן.  

בעד: בשר הנו המקור הטוב ביותר לויטמינים ממשפחת ויטמין B, החיוניים בשמירה על אי העצב והדם, מקור מצוין של קראטין, החיוני לאספקת אנרגיה ולקרנוסין, נוגד חימצון המגן מפני תהליכים ניווניים. 
נגד: בשר מעובד, כגון נקניקיות, מכיל חומר משמר בשם ניטראט, המוכר כחומר מסרטן. 
                                  

מבולבלים? גם אנחנו. נראה, כבכל דבר, שהסוד הוא במינונים.

מרגלית שילה, מנהלת מערך רפואה משולבת וקידום בריאות בלאומית מסכמת עבורנו את השורה התחתונה: בשר ומוצריו הם מרכיבים מרכזיים בתזונה המערבית , הם עשירים ברכיבי תזונה חיוניים אך יחד עם זאת רצוי לאכול בשר במינון מאוזן. כיום, מומלץ להימנע מבשר מעובד כמו נקניקים , נקניקיות ושניצלים מוכנים וכו אשר מכילים רעלים תעשייתיים .
מחקרים מראים בברור כי  עליה בצריכת הבשר מעלה את הסיכון לחלות במחלות כלי דם ,לב ובסרטן , לכן לפני שאוכלים אנחנו צריכים לבנות את התפריט באופן נבון ולאכול בזמן הארוחה כמות קטנה יחסית של בשר אל מול כמות הירקות הן אם הם מבושלים והן אם הם חיים באותה ארוחה. 

להלן כמה המלצות שיאפשרו לכם ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הבשר, וצלמם את הנזקים:
 

  • העדיפו בשרים רזים, דלי שומן ובחרו את הנתחים הרזים יותר. 
  • בשר הודו, ובמיוחד נקבת הודו, נחשב לבשר רזה ועשיר בברזל. 
  • הסירו (או בקשו מהקצב להסיר) את השומן העודף סביב הבשר. 
  • העור של העוף הוא שמן במיוחד. הסירו אותו לפני האכילה. 
  • שימו לב לכמויות - ההמלצה כיום היא בין 140-170 גרם בשר ביום. מומלץ לעבור לשימוש בצלחות קטנות יותר ולמלאן רק פעם אחת. 
  • שלבו כמה שיותר מזונות המכילים סיבים תזונתיים יחד עם הבשר - הרבה ירקות ופירות, הגורמים לתחושת שובע ומסייעים בעיכול הבשר ועיבודו בגוף. 
  • העדיפו צורות בישול ללא שמן. טיגון הנו האופציה הכי פחות מומלצת. 
  • שתייה מרובה של מים מסייעת לעיכול הבשר ולהוצאת הרעלים והחומרים העודפים מן הגוף. 
  • השתמשו במד חום בשר והימנעו מאכילת בשרים טחונים (כגון המבורגרים) ומוצרי עוף, שחומם הפנימי נמוך מ- 160 מעלות צלזיוס. 
  • הימנעו, או צמצמו, אכילת בשרים מעובדים כגון נקניקיות. 
  • העדיפו בשרים טריים שהוכנו מולכם על ידי הקצב. זה במיוחד נכון לגבי בשרים טחונים. 


בתיאבון!