מחקר: שינה קטועה פוגעת ביכולות הקוגניטביות ובתפקוד אין הורה אחד שיופתע מהמחקר מאוניברסיטת תל אביב שמוכיח כי שינה קטועה ולא רציפה משפיעה על האדם באופן דומה ללילה נטול שינה. קיים קשר בין השינה הקטועה לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות, קשב וריכוז קצר ומצב רוח שלילי. לטענת החוקרים, אפילו התעוררות קצרה, של 5-10 דקות בכל פעם, פוגעות בדפוסי השינה ומשליכה על התפקוד. על פי המחקר, הפגיעה מצטברת ומחמירה ככל שהפגיעה בשינה ממשיכה.
לדבריו של מנהל המחקר, הפרופסור אבי שדה, הורים טריים מתעוררים בממוצע בין 3 ל- 10 פעמים בלילה במשך חודשים ארוכים, וההשפעה על התפקוד שלהם מכרעת. מחקרם מראה כי חוסר השינה גורם לכך שההורים יהיו מפוזרים, שכחניים, עצבנים, כעוסים, אמוציונליים, יתקשו לתקשר בצורה רציונלית, יחוו פגיעה משמעותית ביכולת הקשב והריכוז ואף יהפכו לשלומיאלים ולמגושמים.
במהלך היום להורים יש עשרות מטלות, הכוללות טיפל בתינוק קטן, דאגה לצרכיהם של שאר בני הבית, מטלות כגון בישול, נקיון, כביסה וסידורים, ופעמים רבות גם משרה מחוץ לבית. את כל אלה הם מבצעים תוך כדי התמודדות עם השלכות חוסר השינה וקשיי התפקוד הנלווים.
לעיתים ההשלכות מצחיקות. הארנק שנמצא בתוך במקרר, הפעוט שהולך לגן בבגדים של אחותו הגדולה, בהייה ממושכת ב"לולי", גם אחרי שהילדים מזמן הלכו לישון, נדנוד עגלת סופר ריקה והתובנה שיצאתם למסעדה מפוארת עם חיתול טטרה על הכתף ובנעלי בית, הם רק חלק מהסיפורים שאנחנו שומעים. למרות השעשוע וההנאה מהסיפורים הללו, חשוב לשים לב ולהיות מודעים שלעייפות יתר ולתשישות המוחלטת שמגיעה בד בבד עם הורות טרייה, יתכנו גם השלכות הרות גורל. קיימים דיווחים מהורים על כך ששכחו לחגור את ילדיהם ברכב, השאירו סל-קל על גג האוטו, הכינו בקבוק לתינוק עם קפה במקום חלב, הכניסו צעצוע לפה הילד במקום מוצץ, נתנו תרופה במינון לא נכון ועוד. במקרים רבים ההורים תופסים את עצמם ומתעשתים ברגע האחרון, אך עם זאת, לעיתים אנו שומעים על סיפורי אסונות או כמעט אסונות.
בהנחה שהתשישות המוחלטת הזו היא בלתי נמנעת, מה בכל זאת ניתן לעשות על מנת למזער את הסכנות?