עייפות שכמותה לא הכרת

מחקר: שינה קטועה פוגעת ביכולות הקוגניטביות ובתפקוד אין הורה אחד שיופתע מהמחקר מאוניברסיטת תל אביב שמוכיח כי שינה קטועה ולא רציפה משפיעה על האדם באופן דומה ללילה נטול שינה. קיים קשר בין השינה הקטועה לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות, קשב וריכוז קצר ומצב רוח שלילי. לטענת החוקרים, אפילו התעוררות קצרה, של 5-10 דקות בכל פעם, פוגעות בדפוסי השינה ומשליכה על התפקוד. על פי המחקר, הפגיעה מצטברת ומחמירה ככל שהפגיעה בשינה ממשיכה.

זוג עייף

הורות, שינה קטועה לטווח הרחוק

לדבריו של מנהל המחקר, הפרופסור אבי שדה, הורים טריים מתעוררים בממוצע בין 3 ל- 10 פעמים בלילה במשך חודשים ארוכים, וההשפעה על התפקוד שלהם מכרעת. מחקרם מראה כי חוסר השינה גורם לכך שההורים יהיו מפוזרים, שכחניים, עצבנים, כעוסים, אמוציונליים, יתקשו לתקשר בצורה רציונלית, יחוו פגיעה משמעותית ביכולת הקשב והריכוז ואף יהפכו לשלומיאלים ולמגושמים.

הצורך לתפקד, למרות התשישות

במהלך היום להורים יש עשרות מטלות, הכוללות טיפל בתינוק קטן, דאגה לצרכיהם של שאר בני הבית, מטלות כגון בישול, נקיון, כביסה וסידורים, ופעמים רבות גם משרה מחוץ לבית. את כל אלה הם מבצעים תוך כדי התמודדות עם השלכות חוסר השינה וקשיי התפקוד הנלווים.
לעיתים ההשלכות מצחיקות. הארנק שנמצא בתוך במקרר, הפעוט שהולך לגן בבגדים של אחותו הגדולה, בהייה ממושכת ב"לולי", גם אחרי שהילדים מזמן הלכו לישון, נדנוד עגלת סופר ריקה והתובנה שיצאתם למסעדה מפוארת עם חיתול טטרה על הכתף ובנעלי בית, הם רק חלק מהסיפורים שאנחנו שומעים. למרות השעשוע וההנאה מהסיפורים הללו, חשוב לשים לב ולהיות מודעים שלעייפות יתר ולתשישות המוחלטת שמגיעה בד בבד עם הורות טרייה, יתכנו גם השלכות הרות גורל. קיימים דיווחים מהורים על כך ששכחו לחגור את ילדיהם ברכב, השאירו סל-קל על גג האוטו, הכינו בקבוק לתינוק עם קפה במקום חלב, הכניסו צעצוע לפה הילד במקום מוצץ, נתנו תרופה במינון לא נכון ועוד. במקרים רבים ההורים תופסים את עצמם ומתעשתים ברגע האחרון, אך עם זאת, לעיתים אנו שומעים על סיפורי אסונות או כמעט אסונות.
בהנחה שהתשישות המוחלטת הזו היא בלתי נמנעת, מה בכל זאת ניתן לעשות על מנת למזער את הסכנות?

אם לא לישון, אז לפחות לנסות לנוח יותר

  • ותרו על כל מה שאינו חיוני או דחוף ותשנו, או תנוחו, כשהתינוק ישן. הכביסה תחכה ואת תכנית הטלוויזיה אפשר להקליט. אם קטני ישן, אתם לכל הפחות צריכים לנצל את הזמן למנוחה.
  • הנקה בשכיבה מאפשרת לך לנוח בזמן ההנקה ולנמנם. רק זכרי להחזיר את התינוק למיטתו בסיום ההנקה.
  • חלקו את הלילה לפרקי שעות והחליטו שבכל פעם הורה אחר מתעורר, כך תוכלו להבטיח רצף של 3-4 שעות שינה לכל הורה. אם התינוק יונק, בשעות שהוא באחריות האבא, האבא יהיה אחראי על הבאתו לאמא, על החלפות חיתולים והשכבה מחדש במיטתו.
  • בקשו עזרה. מאחיות לילה שמגיעות בתשלום ועד סבתות שישמחו לעזור, רק צריך לבקש.

להרגיש יותר עירניים למרות חוסר השינה

  • לשאוף כמה שיותר אוויר צח. האוויר מנקה את הראש ומעורר.
  • לאכול נכון. שפע ירקות ופירות, הקפדה על חלבונים ועל שומנים בריאים יתנו לכם יותר אנרגיה, למשך יותר זמן, מממתקים וחטיפים.
  • גם אם אינכם מספיקים להגיע למכון כושר או להתעמל, חשוב להכניס פעילות גופנית אל תוך בסדר היום. הליכה קצרה נמרצת עם העגלה, טיפוס מדרגות במקום מעלית או תרגילי כושר מיו טיוב כשהתינוק בידיים, יסייעו בהמרצת הדם.
  • ערכו בדיקות דם וודאו כי אינכם סובלים ממחסור בוויטמינים חיוניים

להתארגן נכון, בשביל למנוע תאונות

  • היזהרו עם תרופות! לפני מתן או נטילת תרופה שטפו קודם את הפנים והדליקו את האור. קראו שוב את ההוראות ואת ההנחיות (גם אם עשיתם זאת עשרות פעמים בעבר) וודאו שאתם פועלים כשורה.
  • ארגנו רשימות מסודרות. רשימת קניות על המקרר, רשימת ציוד ליציאה מהבית על הדלת, רשימת מטלות ליד השלט של הטלוויזיה, רשימת הוראות לטיפול בתינוק בחדרו.
  • פתחו מנהג של שיחה עם אדם קבוע (בן/בת הזוג, אד ההורים) כאשר אתם מחנים את הרכב. בקשו מראש שאותו אדם יקפיד לשאול אתכם לשלום התינוק ויוודא כי הוצאתם אותו מהמכונית.
  • אם התינוק שותה תמ"ל מבקבוקים, חלקו מראש את האוכל למנות מדודות (ובמיוחד את האוכל של הלילה) . במחלק מנות שימו את האבקה, ומלאו בקבוקים במים רתוחים מקוררים בכמות הרצויה. בלילה כל מה שנותר זה לערבב.
  • הישמרו במיוחד בשעת המקלחת. אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים לתפקד כראוי, או ביום מותש במיוחד, דלגו על הרחצה או השאירו אותה להורה השני.
  • הדביקו פתק להגה ועליו תמונה של התינוק. הפתק יגרום לכם להסתובב ולוודא שהתינוק חגור ושהכל כשורה.
  • החליפו חיתולים על הרצפה ולא על משטח מוגבה.
  • חברו את המפתחות של הבית לאבזם של העגלה. לא תוכלו לצאת מהבית מבלי לוודא שהתינוק חגור בעגלה (ולעולם לא תאבדו את המפתחות שוב!).

חשבנו שיעניין אותך