יותר ממיליון אנשים סביב העולם מנהלים חיים מלאים, בריאים ותקינים בעזרת קוצב לב, המסדיר באופן מלאכותי את קצב פעימות הלב.
ללב קוצב לב טבעי היוצר גירויים חשמליים. גירויים חשמליים אלו הם הגורמים להתכווצות ולהתרפות של שריר הלב, המאפשרים את העברת הדם לכל איברי ומערכות הגוף השונים. לעיתים הפעילות של קוצב הלב הטבעי משתבשת וישנם שינויים בקצב הלב. שינויים אלה עלולים להתבטא בפעימות שאינן סדירות ומהירות או בהאטה של קצב הלב. במצבים אלה יתכנו התעלפויות, תחושה כללית רעה, אובדן הכרה וקיימת סכנה של דום לב. במצב כזה יתכן והרופאים ימליצו על השתלת קוצב לב מלאכותי קבוע.
קוצב הלב המלאכותי הוא למעשה מחשב קטן, הדומה למטבע גדול ושוקל כ- 30 גרם. קוצב הלב מופעל על ידי סוללה, ובעזרת אלקטרודות חשמליות המוחדרות לחדרי הלב השונים, הוא מזהה את הפעילות החשמלית של הלב ומעביר את המידע למחשב. במקרה בו קצב פעימות הלב אינו תקין המחשב יעביר הנחיה לשליחת זרמים חשמליים אל הלב, דרך אותן האלקטרודות. הפעילות החשמלית של הלב וקצב פעימות הלב מנוטרים, ובעזרת ניטור זה הרופא יכול להתאים את פעילות קוצב הלב לצרכים האינדיבידואלים של כל אחד ואחד.
קיימים סוגים שונים של קוצבי לב, בהתאם לצרכים של החולה. ישנם קוצבי לב המעבירים גירוי חשמלי ללב במקרה וקצב הפעימות איטי מידי או אינו סדיר, ישנם גם קוצבים שיכולים להאיץ או להאט את קצב פעמיות הלב בהתאם לרמת הפעילות הגופנית, בהתבסס על קצב בנשימה, טמפרטורה ועוד.
השתלת קוצב לב נעשה בהליך רפואי פשוט, עם מיעוט סיבוכים בדרך כלל.
החולה עובר טשטוש, איזור החתך מגולח (בדרך באיזור החזה, צמוד לכתף) וניתנת הרדמה מקומית.
המנתח מבצע חתך קטן, באורך סנטימטרים בודדים, באיזור ההשתלה. לאחר מכן המנתח מחדיר מחט לתוך וריד גדול ובעזרתה הוא מכניס את האלקטרודות דרך הוריד וממקם אותם בחדרי הלב. החדרת האלקטרודות נעשית תחת בקרה בשיקוף רנטגן. כאשר האלקטרודות במקומן הרופא מחדיר את קוצב הלב דרך החתך אל מתחת לעור, ומחבר אותו אליהן. לאחר חיבור קוצב הלב הרופא בודק את תקינותו וסוגר את החתך עם תפרים. תפרים אלו מוצאים כשבוע לאחר ביצוע ההליך.
ההליך כולו עורך כשעה-שעתיים.
לאחר ההשתלה יתכנו כאבים קלים וחוסר נוחות באיזור הניתוח. מומלץ לנוח בימים הראשונים לאחר הניתוח, ולחזור לפעילות רגילה באופן הדרגתי, בהתאם להרגשה הפיזית ולפי הנחיות הרופאים. עד להוצאת התפרים יש להימנע ממאמץ פיזי, הרמת הזרוע מעל גובה הכתף, סחיבה או פעילות מאומצת אחרת. בשבוע הראשון לאחר הניתוח יש להימנע מהרטבת החבישה.
במרבית המקרים חולים מדווחים כי חזרו לפעיות רגילה תוך כשלושה שבועות ממועד הניתוח, לרבות עבודה, פעילות ספורטיבית, יחסי מין ועוד.
לאחר ההשתלה יש לפנות לרופא באופן מידיי במקרים הבאים:
מומלץ כי אנשים עם קוצב לב ימנעו מקרבה צמודה או מגע ממושך עם מכשירים חשמליים בעלי שדות מגנטים חזקים כגון מכשרים סלולריים, מיקרוגל, קוי מתח גבוה, גלאי מתכת ועוד. חשיפה ממושכת למכשירים אלו עשויה לשבש את פעילות קוצב הלב.
מומחים רבים ממליצים לא להניח את הטלפון הסלולארי בכיס החולצה/ג'קט ולהשתמש בטלפון באוזן המנוגדת למיקומו של קוצב הלב.
חשוב ליידע את צוותי הבידוק הבטחוני בשדות התעופה במידה ויש לכם קוצב לב.
הליכים רפואיים שונים יכולים גם לגרום לשיבושים בפעילות קוצב הלב ולכן חובה ליידע רופאים, רופאי שיניים וטכנאים רפואיים אודות קיומו של קוצב הלב, לפני כל הליך רפואי.
יש למדוד דופק בתדירות המומלצת על ידי הרופאים. יש לקבל הדרכה מדויקת כיצד למדוד דופק לפני השחרור מבית החולים.
יש להקפיד על נטילת תרופות, בהתאם להנחיית הרופא.
מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה באופן יומיומי.
מומלץ לבדוק את תקינותו של קוצב הלב באופן תדיר, על פי המלצת הרופאים.
הסוללה של קוצב הלב מחזיקה מעמד בממוצע 6-7 שנים (בין 5 ל- 15 שנים, תלוי מידת פעילות קוצב הלב).
יש להימנע מהפעלת לחץ באיזור של ההשתלה.