קיץ, חופש, בילויים, טיולים. תשמרו על עצמכם
העלייה בטמפרטורות מביאה עמה גם עלייה בשכיחותם של מצבים בריאותיים ייחודיים לעונה. מהתייבשות ועד זיהומי מעיים, מנזקי שמש ועד דלקות אוזניים - הקיץ מציב אתגרים בריאותיים שחובה להכיר ולהבין, על מנת להבטיח עונה בטוחה ומהנה.
כוויה היא פגיעה ממשית בתאי העור, הנגרמת מחשיפה מופרזת לקרינה אולטרה־סגולה (UV) . הנזק מצטבר עם השנים, מעלה את הסיכון לסרטן עור, כולל מלנומה, ומאיץ את תהליך ההזדקנות של העור.
הפגיעה מתחילה עוד הרבה לפני הופעת האדמומיות, כשנזק ל- DNA עלול להתרחש תוך דקות ספורות של חשיפה לא מוגנת לשמש.
מניעת נזקי שמש צריכה להיעשות על ידי הקפדה על מריחה בנדיבות של קרם הגנה עם מקדם SPF 30 ומעלה חצי שעה לפני החשיפה, לאחר שחיה ושוב בכל שעתיים, חבישת כובע רחב שוליים ומשקפי שמש מסנני קרינה, ושתהיה בצל.
החום הכבד מעמיס על מנגנוני ויסות החום של הגוף. התייבשות עלולה להיווצר בהדרגה ולעיתים אינה מזוהה מיד, כשתסמינים מוקדמים כוללים עייפות, כאב ראש וקשיי ריכוז.
ככל שההתייבשות מקצינה, אנחנו עלולים לראות תשישות חום, המתבטאת בחולשה, בחילה, הזעה מרובה וסחרחורת או מכת חום - מצב חירום מסכן חיים, עם חום גוף גבוה במיוחד, בלבול, דופק מהיר והיעדר הזעה.
תינוקות, קשישים, ספורטאים, עובדים בשטח ובעלי מחלות רקע נמצאים בסיכון מוגבר.
הדרך הנכונה למניעה היא על ידי הקפדה על שתייה מספקת, התאמת הפעילות לשעות הקרירות, שהייה בצל או במקומות ממוזגים וזיהוי מוקדם של סימני מצוקה.
מעבר לגרד המציק, עקיצות יתושים עלולות להעביר מחלות. בנוסף, עקיצות מרובות עלולות לגרום לדלקת עור, תגובות אלרגיות ואף לזיהום משני כתוצאה מגירוד יתר.
אמצעי מניעה מומלצים:
ייבוש מקורות מים עומדים בגינה, מרפסת או חצר.
התקנת רשתות בחלונות ובדלתות.
שימוש בחומרים דוחי יתושים בעלי יעילות מוכחת.
לבישת בגדים ארוכים ובהירים באזורים מועדים.
שתילת צמחים דוחי יתושים כגון סיטרונלה, בזיליקום ולבנדר.
במהלך הקיץ נפוצה נוכחות מדוזות בחופי הים. מגע עם זרועות המדוזה עלול לגרום לצריבה עזה, כאב, נפיחות ולעיתים לתסמינים מערכתיים כמו סחרחורת או קושי בנשימה.
במקרה של צריבה אין לשפשף את האזור. יש להסיר שיירי מדוזה בזהירות באמצעות מקל ולשטוף את האזור במי ים (ולא במים מתוקים). במידת הצורך, יש להשתמש בחומץ לנטרול הארס ולהניח קומפרסים קרים להפחתת הכאב והנפיחות.
אנא פנו מיידית לטיפול רפואי אם מופיעים תסמינים מערכתיים חמורים.
הקיץ הישראלי מביא איתו תגובות אלרגיות.
אלרגיה לפריחה מתבטאת ע"י נזלת, עיטושים, כאב גרון, דמע בעיניים וגרד. מומלץ לשמור על ניקיון המזגן והפילטרים, להחליף בגדי חוץ עם הכניסה הביתה, ולהימנע מיציאה הבית כשיש רמה גבוהה של אבקנים.
עקיצות יתושים ודבורניים מתבטאות ע"י נפיחות מקומית, גרד ולעיתים זיהום. מומלץ ללבוש בגדים ארוכים, להתקין רשתות על חלונות ודלתות ולרוקן מים עומדים.
רגישות למסנני קרינה מתבטאת ע"י פריחה וגרד. מומלץ לנסות תכשירים חדשים על שטח קטן בעור לפני שימוש נרחב.
במצב של קוצר נשימה או נפיחות בפנים/בלשון – פנו מיד לעזרה רפואית דחופה.
הטמפרטורות הגבוהות בעונה החמה מאיצות את התרבות החיידקים במזון, מה שהופך את הקיץ לעונת שיא של הרעלות מזון. חיידקים כגון סלמונלה, אי-קולי וליסטריה משגשגים במזון שאוחסן או טופל שלא כהלכה.
לעיתים דווקא מזון ביתי או ארוחות פיקניק מהוות מקור לבעיה, עקב טעויות נפוצות כמו השארת מזון רגיש מחוץ למקרר זמן רב מדי או ערבוב בשר נא עם מזון מוכן לאכילה.
כללי הזהירות כוללים שמירה על מזון חם מעל 60°C ועל מזון קר מתחת ל-4°C, שטיפת ידיים, כלים ומשטחים לפני ואחרי הכנת מזון, הימנעות מהשארת מזון רגיש מחוץ לקירור ליותר משעה־שעתיים והפרדה בין בשר נא למזון מוכן.
מדובר בזיהום בתעלת האוזן החיצונית, הנפוץ בקיץ עקב חשיפה תדירה למים. מים הנלכדים באוזן יוצרים סביבה נוחה לשגשוג חיידקים. במקרים של רגישות מומלץ להשתמש בפקקי אוזניים בעת הכניסה למים.
תסמינים כוללים: כאב, גרד, נפיחות ולעיתים הפרשה מהאוזן, עם כאב המחמיר בעת נגיעה במקום. טיפולים מומלצים כוללים ניקוי האוזן על ידי רופא/ה, טיפות אוזניים והימנעות מהכנסת מים לאוזניים בזמן המחלה.
אף שמחלות נשימה אופייניות לעונה הקרה, גם בקיץ אנחנו נוטים לסבול מהצטננויות דמויות שפעת. התסמינים כוללים חום, כאב גרון, שיעול ולעיתים תסמינים במערכת העיכול.
היגיינה אישית קפדנית הכוללת שטיפת ידיים תכופה, הימנעות מהעברת בקבוקי שתייה/אוכל מפה לפה, אוורוור חללים (גם כשהמזגן דולק) וניקוי משטחים משותפים מסייעים בצמצום ההדבקה.
החום והלחות תורמים להופעת מגוון תופעות עוריות כגון פריחות, זיהומים ופטרת.
שמירה על עור יבש, לבישת ביגוד נושם (מומלץ מכותנה), מקלחת לאחר פעילות גופנית ונעילת כפכפים במקלחות ציבוריות יסייעו במניעה.
מומלץ לפנות לרופא/ת עור לקבלת טיפול מתאים.
קרינת UV אינה פוגעת רק בעור - היא עלולה להזיק לעיניים, להאיץ התפתחות קטרקט, ניוון מקולרי וגידולים בעין. חשיפה ממושכת לשמש עלולה לגרום אף לכוויית קרנית (פוטוקרקטיטיס).
הגנה נכונה כוללת הרכבת משקפי שמש איכותיים החוסמים 100% מקרינת UVA ו-UVB וחבישת כובע רחב שוליים.