בריאות רגשית ונפשית בעיתות מצוקה

בימים מורכבים אלו, בריאות נפשית היא חלק בלתי נפרד מההתמודדות וההחלמה. אנו כאן כדי להציע תמיכה רגשית וטיפול מקצועי שיעזרו לכם וליקיריכם לעבור את התקופה הזו בצורה מיטיבה

אישה בזמן טיפול עם מטפלת

התמודדות שלנו, המבוגרים, עם חרדה ולחץ בתקופות של מלחמה או איום בטחוני

במצבי חירום, מבוגרים עשויים לחוות תחושות של פחד, חרדה וחוסר אונים. התחושות האלו נורמליות וקשורות לעובדה שאיומים בטחוניים מערערים את תחושת השליטה שלנו במציאות. לכן, חשוב לתת מקום לרגשות האלו, אך גם למצוא דרכים להתמודד איתם באופן בריא ומועיל.

להבין שהתגובה טבעית

ראשית, חשוב להכיר בכך שתחושות של פחד וחרדה הן תגובות נורמליות למצב לא נורמלי. החרדה עשויה להתבטא ברמה פיזית (כמו דפיקות לב מואצות, הזעה או מתח שרירים), מחשבתית (מחשבות קטסטרופליות, תחושת אובדן שליטה), או התנהגותית (כמו חוסר שקט או הסתגרות).

שימוש במנגנונים פסיכולוגיים להתמודדות

  • עצירת מחשבות שליליות: מחשבות חרדתיות חוזרות עשויות להתיש ולערער אותנו. כאשר אתם מזהים מחשבה כזו, אמרו לעצמכם באופן מודע: "עצור!" ועברו לחשוב על משהו חיובי או פרקטי.
  • תכנון והכנת "תכנית מגירה": הכנת תכנית פעולה למצבים שונים יוצרת תחושת שליטה ומרגיעה את הפחד מהלא נודע. לדוגמה, הכינו רשימת ציוד לשעת חירום או תכננו מסלול למרחב מוגן.
  • התמקדו בכאן ועכשיו: חרדות רבות נובעות ממחשבות על מה שעלול לקרות. נסו להתמקד ברגע הנוכחי, תוך כדי שימוש בכלים כמו מיינדפולנס או דמיון מודרך כדי לחזור לשקט פנימי.

שגרה, תזונה ופעילות גופנית

  • שמירה על שגרה: גם אם סדר היום נפגע, נסו לשמר שגרה יומית חלקית. פעולה זו מעניקה תחושת רציפות וביטחון.
  • תזונה בריאה ושינה מספקת: הגוף זקוק לתמיכה בזמן לחץ. הקפידו על אכילה נכונה, פעילות גופנית ושינה מספקת. הימנעו מצריכת יתר של קפאין או אלכוהול, שעלולים להחמיר את תחושת החרדה.
  • פעילות פיזית: הליכה, יוגה או אפילו ריקוד משחררים מתח מצטבר ומחזקים את תחושת הרוגע והאיזון.

שיתוף ותמיכה חברתית

  • דברו עם אחרים: שיתוף רגשותיכם עם חברים, בני משפחה או עמיתים לעבודה יכול להקל על הנטל הרגשי. עצם השיחה עשויה להפחית את עוצמת החרדה ולעזור למצוא פרספקטיבה חדשה.
  • חפשו תמיכה בקהילה: מערכות יחסים תומכות מייצרות תחושת שייכות וביטחון. אם אתם מרגישים לבד, מצאו קבוצת תמיכה או הזדמנויות להתנדבות שיכולות לספק חיזוק רגשי ומשמעות.

כלים להרפיה ושחרור מתחים

  • תרגלו נשימות והרפיה גופנית: תרגילי נשימה עמוקה או מדיטציה יכולים לעזור לכם להחזיר את תחושת השקט והשלווה לגוף. נסו לנשום עמוק וסדיר במשך כמה דקות ביום.
  • מצאו רגעים של הומור והנאה: הומור הוא כלי רב עוצמה לשחרור מתחים. צפו בקומדיה, שוחחו עם אדם שמצחיק אתכם, או חפשו רגעים שמעלים חיוך.

זמן לעצמכם

  • לפנק את עצמכם: בזמן לחץ, חשוב להקדיש זמן לדברים שמעניקים לכם הנאה ושמחה – קריאת ספר, בישול, האזנה למוזיקה אהובה או אמבטיה חמה.
  • שימרו על איזון: אל תעמיסו על עצמכם משימות נוספות. הקדישו זמן להירגעות ולעצירה יזומה מהשגרה.

פניה לעזרה מקצועית

אם אתם מרגישים שהחרדות משתלטות על חייכם ופוגעות בתפקוד היומיומי, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית. טיפול רגשי, כמו פסיכותרפיה או טכניקות הרפיה מונחות, יכול לסייע בהתמודדות עם החרדה ולשפר את איכות החיים שלכם.

הורים מכילים מדברים עם הילדה שלהם ומרגיעים אותה

התמודדות עם ילדים בזמן מלחמה או איום בטחוני

כשהמצב הביטחוני רגיש, הילדים, כמו המבוגרים, חווים פחדים וחרדות. ההבדל הוא שילדים לא תמיד מסוגלים להבין או לעבד את המציאות המורכבת באותו אופן. כהורים, יש לנו תפקיד משמעותי בתיווך האירועים עבורם, בהרגעה ובהענקת תחושת מוגנות.

הבנת הצרכים והתגובות של ילדים

ילדים בגילאים שונים חווים ומתמודדים עם פחדים בצורה שונה:

ילדים צעירים (גילאי 5 ומטה)

בדרך כלל אינם מבינים לחלוטין את המצב, אך הם קולטים את החרדה של המבוגרים סביבם. הם עשויים להגיב ברגרסיה (למשל חזרה למציצת אצבע או הרטבה), עצבנות, חוסר שקט או הצמדות להורים.

ילדים בגיל בית ספר

כבר מבינים יותר את המציאות וחשופים למידע דרך חברים, צוות חינוכי או אמצעי תקשורת. הם עשויים להרגיש חרדה מוגברת ולשאול שאלות ישירות על הסכנות.

מתבגרים

מתמודדים עם פחדים בצורה מורכבת יותר. הם עשויים להסתיר את החרדה כדי לא להדאיג את ההורים, או לחילופין, להיות מוצפים בתחושות חוסר אונים ודאגות לגבי העתיד.

לתווך את המצב בצורה מותאמת גיל

  • ילדים צעירים: הסבירו בפשטות את מה שקורה והימנעו מהצפת מידע מיותר. לדוגמה: "יש אנשים ששומרים עלינו ומוודאים שנהיה בטוחים."
  • ילדים בגיל בית ספר: אפשרו להם לשתף את מה שהם שמעו או חושבים, ותנו מענה לשאלותיהם בצורה עניינית ומרגיעה.
  • מתבגרים: שתפו אותם ברצינות במידע רלוונטי, תוך הימנעות מהפחדה מיותרת. אפשרו להם לבטא את תחושותיהם והפגינו אכפתיות והקשבה.

לאפשר ביטוי רגשי

ילדים מביעים את תחושותיהם לא רק במילים אלא גם דרך משחק, ציור ופעילויות יצירתיות.

  • שחקו עם הילדים: משחקים משותפים הם הזדמנות עבורם לבטא רגשות ולכם להבין מה מטריד אותם. דרך המשחק, תוכלו להוביל אותם לנרטיב חיובי בו הם מרגישים מוגנים והטובים מנצחים.
  • עידוד יצירתיות: הציעו להם לצייר, לפסל או לכתוב על התחושות שלהם. דרך היצירה תוכלו לדון ברגשותיהם ולהרגיע אותם.

להרגיע ולהקנות תחושת ביטחון

  • הגברת תחושת שליטה: ילדים מרגישים יותר ביטחון כשהם מבינים שיש תוכנית פעולה. לדוגמה, הסבירו להם מה לעשות במקרה של אזעקה, ואיך תגיעו אליהם במצב חירום.
  • תנו להם תפקידים: אחריות קטנה שמתאימה לגילם, כמו הכנת תיק חירום או שמירה על אחים צעירים, יכולה לחזק את תחושת המסוגלות שלהם.
  • מגע ותשומת לב: חיבוקים, מילים מרגיעות והפגנת אהבה מעניקים תחושת מוגנות ורוגע.

שמירה על שגרה ופרופורציה

  • חיזוק השגרה היומית: גם אם סדר היום הרגיל משתבש, נסו לשמר כמה שיותר משגרות הבית – זמני ארוחות, לימודים ומשחקים. שגרה עוזרת לילדים להרגיש יציבות.
  • הגבלת החשיפה לתקשורת: הימנעו מחשיפת הילדים לתמונות וסרטונים מטרידים. אתם יכולים לצרוך את המידע בעצמכם ולעבד אותו לפני שאתם משתפים אותו עם הילדים בצורה מתונה ומרוככת.

התמודדות עם פחדים וחרדות

  • הפרדה בין חרדות ההורה לחרדות הילד: הילדים יכולים לקלוט את החרדה שלכם. נסו לשדר רוגע ולקבל עזרה לתחושות שלכם אם הן משתלטות.
  • שיחות חיזוק: חזרו על מסרים מרגיעים כמו: "אנחנו עושים הכל כדי להיות בטוחים," "הרבה אנשים עובדים כדי לשמור עלינו."
  • נורמליזציה: הסבירו שהפחדים שלהם הם טבעיים ונורמליים במצב הזה, ושגם אתם לפעמים חוששים – אך משתדלים להישאר חזקים עבור המשפחה.

להתייעץ ולפנות לעזרה מקצועית

אם אתם שמים לב שהפחדים של ילדיכם מתגברים ומפריעים לשגרה היומית שלהם, שקלו להתייעץ עם איש מקצוע. טיפול קצר טווח אצל פסיכולוג ילדים או מטפל רגשי יכול לספק להם כלים להרגעת החרדה ולשיפור ההתמודדות.

איך לדבר עם הילדים על המלחמה?

הורים רבים מתלבטים מה לספר לילדיהם הצעירים אודות מלחמה. מצד אחד, היינו רוצים להשאיר אותם בבועה של תמימות, ומנגד המידע בחוץ, עובר בשיחות שמנהלות בכל מקום. ד"ר מרים לביא פינק נותנת כלים שיסייעו להסביר לילדים צעירים מה זו מלחמה, ודרכים להקל על ההתמודדויות שלהם. 

איך להתמודד עם החשפיה לתכנים ברשתות החברתיות?

כמויות התוכן והמידע שאנחנו ושילדנו נחשפים אליהם ברשתות החברתיות עצומים, ופעמים רבות גוררים עימם תחושות של לחץ וחרדה. ד"ר מרים לביא פינק נותנת כלים להתמודדות. 

איך מתמודדים עם חרדה?

מודל נת"ת מסייע לנו לנרמל ולתקף את הרגשות המציפים אותנו, ולחפש מקומות של תקווה שיקלו על ההתמודדיות של התקופה. ד"ר מרים פינק מסבירה. 

האם יש כלים שיכולים לעזור לילדים להתמודדות בשעת חירום?

ההורים מוצפים רגשית, ונאלצים להתמודד עם הרגשות של עצמם תוך כדי הכלה של רגשות הילדים. ד"ר מרים פינק נותנת כלים למשפחות. 

איך לתמוך באדם שעבר טראומה?

לא פשוט לעזור לאדם קרוב אלינו שעבר טראומה. ד"ר מרים פינק נותנת כלים לסייע לאותו אדם בהתמודדו. 

איך לעזור לאוכלוסיה המבוגרת בשעת חירום?

חשוב לעזור למבוגרים סביבנו, לתת להם תמיכה רגשית ולוודא שהם ערוכים פיזית להתמדדויות. ד"ר מרים פינק מסבירה. 

איך להתמודד כשמישהו קרוב אלי מגוייס למילואים?

הגיוסים הארוכים למילואים הפך בין לילה את חייהם של עשרות אלפי משפחות בארץ. ד"ר מרים פינק מסייעת. 

הפסיכיאטרים של לאומית עונים על השאלות שעלו אצלכם בעקבות המלחמה

לאחר טראומה אנחנו עוברים טלטלה נפשית, גופנית וקוגניטיבית. הגוף שלנו מגיב בדרכים שונות שיכולות לכלול מחשבות שליליות לגבי העתיד. חשוב להכיר את המושג "חשיבה קטסטרופלית" סוג חשיבה שאופייני לאחר טראומה ורואה את הכל שחור. זו חשיבה תקינה לחלוטין לאחר טראומה שמייצרת סבל נפשי וכאב לב גדול. המטרה כעת היא להקל מעט על הכאב באמצעות טכניקות להפחתת חרדה ועזרה למוח לחזור ולהאמין שיש גם טוב ויש את כל מה שאת מאמינה בו ואת כל השאיפות שלך שאסור לתת לרוע להשתלט עליהן. תזכרי שכל הטוב עוד קיים וכי לאט לאט נוכל יחד למצוא את הדרך להתמודד ולא לתת לרוע להכניע את האמונות ואת הערכים שלנו. ממליצה לפנות לשיחת תמיכה להתערבות במצוקה דרך קופת החולים או מרכזי הסיוע.

לאחר אירוע טראומתי תתכן הופעה או החמרה של סימני חרדה כגון חשיבה שלילית על העולם, שינויים במצב הרוח, ניסיון להחזיר שליטה באמצעות טקסים או אמירות חוזרות. לעיתים נראה התנהגויות של קומפולסיות כלומר טקסים או מעשים שנועדו להרגיע את האדם כגון דפיקה חוזרת על עץ, בדיקות חוזרות שהדלתות סגורות ואו טקסים שונים. על מנת להפחית את החרדה כדאי להשתמש בטכניקות שונות כגון מתן מידע לנערה על מצבי טראומה ותגובות אופייניות, להגיד לה שכולנו בתוך זה יחד ושאנחנו איתה כדי למצוא יחד את הדרכים הטובות ביותר להתמודד, לא לכעוס עליה אלא להציע לגשת לקבל ייעוץ מקצועי על מנת לדייק את שיטת ההתערבות. מציעה לפנות למוקד קופת החולים ולתאם תור להערכה והתערבות ראשונית. חשוב לזכור כי במרבית המקרים הסימפטומים יפחתו בהדרגה ועזרה מקצועית בזמן הנכון יכולים למנוע החמרה. במקרה של מסוכנות כדאי לפנות באופן ישיר להערכה דחופה בחדר המיון.

קשה מאד לראות את תגובות הפחד שלנו ושל הילדים לאחר חשיפה לאירועים טראומתיים. נראה כי התגובה של בנך תקינה לחלוטין ומעידה על היכולת הרגשית שלו לבטא את הכאב ולשתף אותך במה שעובר עליו. אילו סימנים טובים ליכולת ליצור קשר ולסמוך על המבוגרים סביבו. לאחר טראומה צפויים סימנים מגוונים אצל ילדים שיכולים לכלול רגרסיה, הצמדות להורים, פחד לצאת מהבית, בכי מרובה, כאבי בטן, ירידה בריכוז ועוד.... הסימנים הללו תקינים לחלוטין ומעידים על הטלטלה שהנפש עוברת בניסיון לעכל טראומה. תינוקות, ילדים ומתבגרים זקוקים לתמיכה שלנו כעת. חשוב לתאר במילים המתאימות לגיל הילד, לא לשקר ולא לחפור יותר מדי. לענות על השאלות של הילד. חשוב למנוע חשיפת יתר למסכים ולתכנים הטראומתיים למשל לא רצוי להשאיר רדיו או טלוויזיה דלוקים כאשר הילדים בסביבה. חשוב ליצור פעילויות לאוורור ולקחת בחשבון שכל ילד מגיב אחרת ויכול להעזר בכלים שונים. לפני השינה כדאי להשתמש בשיגרה הרגילה של הילד ולעשות פעילות מרגיעה ומסיחת דעת כגון קריאת ספר או שיחה משותפת על נושא אחר שמצריך חשיבה רציונלית כגון תכנון מה עושים מחר או לעשות רשימה של המתנות שהוא ירצה ליום ההולדת שלו. ניתן להשתמש בטכניקות נשימה באמצעות בועות סבון או ריקוד משותף בבית לשחרור. באם מצבו של הילד מחמיר כדאי לפנות לקופת החולים דרך מוקדי הסיוע להתייעצות קצרה.

יקרה, הטלטלה שכולנו עוברים פשוט משאירה אותנו ללא מילים ומוצפים בפחדים וחוסר אונים. הגוף שלך באופן הכי תקין בעולם מגיב לשבר הזה בדיוק בגלל שאכפת לך ובגלל שכואב לך על כל הרוע והכאב. התקפי חרדה שכיחים מאד בשבועות לאחר חשיפה לטראומה ולרוב חולפים לך התערבות תוך מספר שבועות. אז דבר ראשון אל תשפטי את עצמך את מגיבה באופן נורמאלי לחלוטין, תבדקי עם עצמך מה עזר לך בעבר להתמודד עם פחד וחרדה. כדאי לבדוק מספר שיטות כגון הרפיות, יציאה להתאוורות, שיתוף ברגשות או עזרה לזולת. תנסי לראות נקודות קטנות של אור בסיפורי הגבורה ובעזרה אחד לשני. ממליצה לך להיעזר בשיחות פסיכותרפיה חינם שכלל הקופות מציעות דרך המוקד. במקרה שאת לא מרגישה שהמצב מחמיר ושאת לא מצליחה לתפקד כלל פני אל רופא המשפחה או ליחידה לבריאות הנפש על מנת לבדוק מה דרך הטיפול המומלצת.

חשבנו שיעניין אותך