ניהול סוכרת במקום העבודה

איך מתמודדים עם הלחץ, התזונה והאיזון?

רוב האנשים עם סוכרת נמצאים בגיל העבודה. ניהול נכון של המחלה בסביבה תומכת יכול לשפר את הבריאות, למנוע סיבוכים ולאפשר שגרה יציבה ובריאה.

סוכרת בעבודה: שמירה על איזון גם בשעות העבודה

שגרת עבודה ארוכה, לחץ, ארוחות לא סדירות והיעדר זמן לפעילות גופנית עלולים להקשות על אנשים החיים עם סוכרת. ניהול נכון של המחלה במקום העבודה הוא חלק חשוב מהשמירה על איזון סוכר, בריאות כללית ואיכות חיים, והוא לגמרי אפשרי. 

כשעבודה היא חלק מהטיפול

עבור כ־70% מהאנשים עם סוכרת שנמצאים בגיל העבודה, סביבת העבודה משפיעה באופן ישיר על רמות הסוכר.הקפדה על אכילה מסודרת, מעקב אחר מדדי הסוכר וזמינות לתגובה מהירה למצבים של היפוגליקמיה או היפרגליקמיה - הם חלק בלתי נפרד מהטיפול.
תכנון וארגון סביבת העבודה כך שתתמוך בצרכים אלו מאפשר ניהול מחלה יעיל ומונע סיבוכים.

טכנולוגיה שעוזרת בעבודה

כיום קיימים מגוון פתרונות טכנולוגיים שיכולים להקל על ניהול הסוכרת גם במהלך יום העבודה. מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה כדי לבחור את הכלים המתאימים ביותר לצרכים האישיים ולסוג העבודה. 

למשל, ניטור סוכר רציף (CGM) ומשאבות אינסולין מאפשרים שמירה טובה על איזון גם בימים עמוסים, עם התראות על שינויים ברמות הסוכר בזמן אמת. ניתן להגדיר התראות שקטות בזמן ישיבות, לצפות במדדים דרך אפליקציה בסלולרי, ולהגן על החיישן במדבקה מתאימה בסביבה פיזית או חמה.

במקומות עבודה הכוללים חשיפה לחום, תנועה או מאמץ פיזי, חשוב להקפיד על אחסון בטוח של האינסולין ועל יציבות המדבקה.

כדאי לזכור: הנתונים המתקבלים ממכשירי הניטור הם פרטיים, וההחלטה אם לשתפם או לא היא החלטה אישית שלך בלבד. 

החשיבות של תיאום ותמיכה

עובדים רבים נמנעים מלשתף את המעסיק או העמיתים לעבודה באבחנה, מחשש לסטיגמה.
עם זאת, מחקרים מראים ששיתוף מבוקר של הסביבה הקרובה מאפשר קבלת התאמות פשוטות אך משמעותיות כמו הפסקות גמישות, גישה למקרר, אפשרות למדוד סוכר בזמן ישיבות, לנוח בזמן היפו ועוד.

מעסיקים יכולים לתרום רבות על ידי יצירת שיח פתוח, הדרכת הצוות על המחלה ועידוד סביבת עבודה תומכת ולא שיפוטית.

אכילה חכמה במהלך היום

שמירה על זמני ארוחות קבועים, תזונה עשירה בסיבים, דלה בפחמימות פשוטות– תורמת לאיזון הסוכר ולהפחתת תנודות.

תכנון מראש של תפריט יומי או הבאת ארוחות מהבית מסייעים לשמור על יציבות גם בימים עמוסים. מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי  על מנת לבצע התאמות בהתאם לתנאים במקום העבודה, למשל - איך לבחור נכון מתוך מתפריט חדר האוכל, מה לקחת ליום בשטח, אכילה מותאמת בזמן ישיבות, או איך להיערך כשאין מקרר זמין. 

מומלץ להיוועץ עם דיאטנ/ית להתאמות בהתאם לתנאי העבודה - למשל, בחירה נכונה מתפריט חדר האוכל, אכילה בשטח, או התארגנות ללא מקרר.

ניהול עומס ולחץ

מתח כרוני משפיע באופן ישיר על רמות הסוכר בדם דרך שחרור הורמוני דחק (קורטיזול ואדרנלין). הקפדה על איזון בין עבודה למנוחה, הפסקות יזומות, תרגילי נשימה או הליכות קצרות במהלך היום הם “מותרות” או "פינוק", אלא חלק מהטיפול הרפואי הרציף.

טיפול תרופתי ומעקב 

עובדים הנזקקים להזרקות אינסולין או בדיקות דם במהלך היום צריכים להיערך מראש עם ציוד נגיש, סביבה נוחה ומקום היגייני. גם בתקופות עמוסות בעבודה, חשוב להקפיד על מעקב סדיר כדי למנוע סיבוכים או עייפות מצטברת ("שחיקת סוכרת").

לא רק סוכר - גם בריאות הנפש

יש קשר הדוק בין סוכרת לבין מצבים נפשיים, כגון חרדה, דיכאון והפרעת קשב ופעלתנות יתר, כששלושה מתוך ארבעה אנשים עם סוכרת מדווחים על תחושות של חרדה, לחץ ומצב הרוח ירוד הקשורות להתמודדות היומיומית עם המחלה.

מחקרים שבוצעו בלאומית שירותי בריאות מצביעים על כך שמטופלים סוכרתיים הסובלים גם מהפרעת קשב נמצאים בסיכון מוגבר לאיזון סוכרת מופרע, סיבוכי סוכרת, פניות תכופות למיון ואשפוזים ממושכים.

שילוב של סוכרת והפרעת קשב, הן בילדים והן במבוגרים, עלול להוביל לקושי בהתמדה בטיפול, חוסר עקביות בניטור, טעויות במינון אינסולין, הזנחת פעילות גופנית והיגיינה אישית, ובעיקר טיפול לקוי בכף הרגל – מה שמעלה את הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח.

שילוב של תמיכה רגשית באמצעות ליווי פסיכולוגי, קבוצות תמיכה או שירותים קהילתיים,  משפר משמעותית את ההתמדה בטיפול, את האיזון הגליקמי ואת איכות החיים.

מצבי חירום – היפוגליקמיה בעבודה

תסמינים אופייניים: הזעה, רעד, בלבול, חולשה, סחרחורת או בחילה.

מה עושים?

  1. מפסיקים מיד את העבודה.
  2. אוכלים/שותים פחמימה מהירה – כמו טבליות גלוקוז, מיץ או כפית דבש.
  3. ממתינים 10–15 דקות ובודקים שוב.
  4. אם הארוחה הבאה רחוקה – אוכלים חטיף קטן.
  5. אם מופיעים בלבול או אובדן הכרה - מזמינים מיד מד"א. אין להאכיל אדם מחוסר הכרה; אם יש גלוקגון זמין משתמשים לפי ההוראות עד להגעת צוות רפואי.
התמודדות עם היפוגליקמיה

משמרות, נסיעות וסביבות מאתגרות

  • לפני משמרת או נסיעה: לבדוק ציוד, להכין חטיף, לוודא גישה למדידה או לארוחה.
  • במהלך: לתכנן הפסקות, לשתות הרבה מים, להימנע מדילוג על ארוחות.
  • אחרי: לעקוב אחר מדדים ולהתייעץ עם הצוות המטפל אם נצפו תנודות קיצוניות.
  • בימי חום או קור חשוב לשמור על קירור האינסולין, לשתות מספיק ולהגן על כפות הרגליים.

איך מקום העבודה יכול לתמוך בצורה הטובה ביותר?

מקום עבודה תומך הוא חלק מהטיפול. ארגון שמכיר בצרכים של עובדים עם סוכרת תורם לתפקוד, למוטיבציה ולבריאות כללית של כולם. שינויים והתאמות קטנים, יכולים להשפיע על הבריאות של העובדים ולסייע להם בהתמודדות: 

אישה צעירה מכינה לעצמה אוכל בעבודה

הנגשה והתאמות פשוטות

מקרר, מקום פרטי למדידה או להזרקה, זמינות לאוכל/שתייה, הפסקות גמישות קצרות.

אישה מסבירה לעמיתים שלה משהו

הדרכה וידע

הסברה לצוות על מהי סוכרת, איך נראית היפוגליקמיה, ומה לעשות במקרה חירום.

שני עובדי בניין לוקחים את הזמן לנוח, לצחוק ולדבר

מניעת סטרס ושחיקה

עידוד אווירה רגועה, איזון עומסים, אפשרות לשילוב תרגילי נשימה או הליכות קצרות במהלך היום.

פגישת עבודה עם כיבוד בריא ומזין

תזונה מזינה

הצעת מנות מאוזנות בקפיטריה, תיוג פחמימות, והעדפת כיבוד בריא בישיבות.

בריאות נפשית

חיבור לשירותי תמיכה לעובדים או סדנאות על איזון ולחץ.

שני טכנאים משתפים ותמוכים זה בזה

שיח פתוח ודיסקרטי

מתן אפשרות לשיתוף רק עם מי שהעובד/ת בוחר/ת, מתוך כבוד לפרטיות.

מתי לפנות לרופא/ה?

אם אתם חווים תנודות חריגות ברמות הסוכר, ירידה בתפקוד, עייפות קיצונית, או קושי רגשי בהתמודדות עם ניהול המחלה מומלץ להתייעץ עם רופא/ת  מטפל/ת או האח/ות הסוכרת.

חשבנו שיעניין אותך